Ik heb een ontslagbrief gekregen. Wat nu?

Ontving u een ontslagbrief? Teken dan niets totdat een advocaat die heeft gelezen. Een arbeidscontract kan namelijk op verschillende manieren eindigen. Als uw werkgever het initiatief neemt, heeft hij vier opties:

1. Ontslag op staande voet.
2. Opzegging via het UWV.
3. Ontbinding door de kantonrechter.
4. Beëindiging met een vaststellingsovereenkomst.

 

Tijd en geld

Welke route uw werkgever ook kiest, hij zal altijd een ontslagbrief afgeven of opsturen. Soms is best onduidelijk wat de werkgever nu eigenlijk van u wil. Het maakt nogal wat uit in welke categorie de ontslagbrief precies valt. In tijd en geld lopen alle ontslagbrieven behoorlijk uit elkaar. Meestal kunt u dat zelf maar lastig inschatten. Dat is ook niet gek; een ontslagbrief is vaak heel juridisch en daardoor moeilijk te lezen. Wij geven u graag snel duidelijkheid.

 

Ontslagbrief 1: het ontslag op staande voet

Neem nu het ontslag op staande voet. Voor zo'n ontslagbrief gelden erg strenge eisen. Dat is ook wel logisch, omdat elk arbeidscontract door die ontslagbrief meteen kan stoppen. Als u die brief thuis krijgt, kunt u daarom het beste snel contact zoeken met ons. Wij kunnen de ontslagbrief dan controleren en beslissen wat u daarna allemaal kunt doen en verwachten. Zo volgt na deze ontslagbrief vaak nog een procedure bij het UWV of de rechter. Wij staan u daarin bij.

 

Ontslagbrief 2: de vergunningsaanvraag bij het UWV

Een andere ontslagbrief kan bijvoorbeeld aankondigen dat uw werkgever een ontslagvergunning gaat vragen aan het UWV. In een eigen brief mag u dan verweer voeren, maar het is verstandig om daarvoor een advocaat in te schakelen. Als uw werkgever toestemming krijgt van het UWV, dan volgt nog een tweede ontslagbrief. Daarin staat wanneer uw contract echt eindigt en wat u allemaal moet doen. Ook deze ontslagbrief keuren wij voor u, omdat hier nog maar de vraag is welke termijn eigenlijk geldt. Misschien is het trouwens wel zinvol om samen te bekijken of die ontslagbrief aanleiding geeft om zelf een rechtszaak te beginnen.

 

Ontslagbrief 3: het verzoekschrift aan de kantonrechter

Iets anders is de ontbindingsprocedure die de werkgever start. Komt u er onderling niet uit en zal het UWV geen goedkeuring geven, dan moet de werkgever de rechter wel vragen om het contract te ontbinden. Ook dan ontvangt u een soort ontslagbrief, maar dit keer van de rechtbank zelf. Als u met die brief bij ons komt, kunnen wij u in de rechtszaal ondersteunen. Bent u verzekerd voor rechtsbijstand? Dan zal uw verzekeraar ons bovendien betalen.

 

Ontslagbrief 4: de vaststellingsovereenkomst

De laatste ontslagbrief gaat vaak aan de andere brieven vooraf. De werkgever zegt dan dat hij u op staande voet, via het UWV of bij de rechter wil ontslaan, maar biedt een eigen ontslagbrief aan. In overleg kunt u het einde van de samenwerking op elke manier vormgeven. Dit betekent veel kansen, maar ook veel gevaren. Kom met zo'n ontslagbrief dus altijd langs. Vaak betaalt de werkgever (een deel van) onze kosten dan voor u.

 

Gratis advies

Zo ziet u maar: de ene ontslagbrief is de andere niet. Staat u op het punt om een ontslagbrief te tekenen? Loop dan gerust op maandag tussen 12.00 en 14.00 uur of op woensdag tussen 17.00 en 18.00 uur bij ons binnen. Bellen of mailen voor een afspraak op een ander moment kan natuurlijk ook. Onze advocaten, mr. drs. Paul van Hoef, mr. Marcus Gerrits en mr. Niek van de Pasch helpen u graag. Het eerste half uur is altijd gratis en vrijblijvend.Meer weten over Ik heb een ontslagbrief gekregen. Wat nu??

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Naam:
 
Telefoonnummer:
E-mailadres:

Bedankt voor uw bericht

We zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Foutmelding: