Meer weten over Beroepsziekten?

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Naam:
 
Telefoonnummer:
E-mailadres:

Bedankt voor uw bericht

We zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Foutmelding:

CASE: Beroepsziekte

Hans werkt al jarenlang als autospuiter voor zijn werkgever. De verf die daarbij wordt gebruikt bevat veel oplosmiddelen. De bedrijfshal waar hij zijn werk iedere dag doet, wordt slecht geventileerd. Er hangt een damp en er wordt door de werkgever weinig gedaan aan veiligheid, zoals het verstrekken van mondkapjes en beschermende kleding. Op enig moment krijgt Hans allerlei lichamelijke klachten en krijgt hij last van vergeetachtigheid, geheugenstoornissen en wordt zijn concentratie zeer slecht. Hij gaat naar de huisarts en wordt doorverwezen naar de specialist. Na veel onderzoeken blijkt, dat hij het Organisch Psychosyndroom (OPS) heeft, naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door het jarenlang onbeschermd werken met oplosmiddelen. Hans heeft dus een beroepsziekte opgelopen.

Beroepsziekten en aansprakelijkheid

Helaas komt het regelmatig voor dat een werknemer lichamelijke klachten krijgt door het uitoefenen van zijn of haar beroep. Het is niet altijd direct duidelijk of de werkgever voor deze beroepsziekte verantwoordelijk is. Veelal ontstaat een beroepsziekte door een combinatie van factoren maar indien aannemelijk gemaakt kan worden dat de werksituatie van een slachtoffer een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van deze aandoening, kan de werkgever aansprakelijk worden gehouden voor de vergoeding van de schade van het slachtoffer.

Voorbeelden beroepsziekten

Onderstaande situaties vallen onder beroepsziekte:

Hoe kunnen wij jou, in geval van een beroepsziekte, helpen?

Heb je klachten die aantoonbaar veroorzaakt worden door de werksituatie, neem dan contact met ons op. Wij staan voor je klaar om jou persoonlijk te adviseren en indien noodzakelijk juridische bijstand te verlenen.

Zie ook www.beroepsziekten.nl

Heb je recht op een vergoeding?

Neem contact op met één van onze specialisten op dit rechtsgebied. Zij ondersteunen jou graag met juridisch advies. Je kunt direct contact opnemen met mr. A.J.F. van Dok, mr. W.H.M.J. Pelckmans, mr. G.A.M. Verkuijlen, C.P. Vos of C.M.W.M. van de Molengraft.

 

Word je liever zelf gebeld? Vul dan het ‘bel mij terug formulier’ in.
Je kunt ook vrijblijvend langskomen op ons gratis inloopspreekuur.

 Veel voorkomende beroepsziekten

RSI - Repetitive Strain Injury

De meest voorkomende beroepsziekte van dit moment is RSI (Repetitive Strain Injury). RSI is een verzamelnaam voor allerlei klachten die te maken hebben met het gedurende lange tijd herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde, soms kleine en op zich niet inspannend lijkende bewegingen. Met RSI samenhangende aandoeningen zijn onder andere slijmbeursontsteking en peesschedeontsteking.

OPS - Organisch Psychosyndroom

OPS oftewel organisch psychosyndroom wordt veroorzaakt door langdurig werken met oplosmiddelen.

Asbestose

Asbestose ontstaat door het inademen van asbeststof, een siliciumhoudende minerale delfstof. Deze stof heeft een lange incubatietijd; 30 jaar of langer na inademing kan zich de ziekte manifesteren.


LAATSTE TWEETS