Meer weten over Verkeersongevallen?

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Naam:
 
Telefoonnummer:
E-mailadres:

Bedankt voor uw bericht

We zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Foutmelding:

CASE: Delta wat?

Mevrouw Jansen rijdt in haar auto en remt af om af te slaan. De achter haar rijdende auto heeft haar remlichten en richtingaanwijzer niet gezien omdat hij bezig was met zijn mobieltje. Mevrouw Jansen en haar wederpartij zetten de auto keurig aan de kant en vullen het schadeformulier in. Mevrouw Jansen heeft wel last van haar nek maar ze verwacht dat zo wel over zal zijn, dus vult ze in dat er geen gewonden zijn gevallen. De nekklachten blijven echter aanhouden en worden zelfs ernstiger. Er komen ook andere klachten bij en de huisarts heeft het over een whiplash. Ook adviseert hij haar om de wederpartij toch maar te melden dat ze letsel heeft.

Ze neemt contact op met de verzekeraar van de wederpartij die de autoschade, een paar honderd euro, al heeft betaald. Die stuurt direct een aardige meneer langs om de schade in kaart te komen brengen. Mevrouw Jansen denkt dan ook dat het helemaal niet nodig is een belangenbehartiger in te schakelen. De schaderegelaar komt langs en vraagt of mevrouw Jansen mee wil werken aan een onderzoekje dat nodig is om de schade goed in kaart te brengen. Hij heeft het over een “delta-v” onderzoek. Natuurlijk wil mevrouw Jansen meewerken, het zal immers wel nodig zijn.

Een paar weken later krijgt ze een brief van de verzekeraar. Ze kunnen helaas geen schadevergoeding aan mevrouw Jansen uitbetalen want de klachten die zij heeft kunnen niet door het ongeval veroorzaakt zijn. Ze waren er niet direct na het ongeval, want in het schadeformulier is aangegeven dat er geen gewonden waren, en uit het delta-v onderzoek is gebleken dat de klap zo zacht is geweest dat die niet tot letsel kan leiden. Ze sluiten het dossier.

Gelukkig is mevrouw Jansen daarna hulp gaan zoeken bij een letselschadeadvocaat. Dat delta-v onderzoek blijkt volgens de rechtspraak helemaal niet zo belangrijk te zijn. Het gaat erom wat de dokter als diagnose stelt. Er zijn zelfs onderzoeken van TNO die de theorie achter de delta-v onderzoeken en de conclusies die verzekeraars daar nog al eens aan willen verbinden onderuithalen. Ook het niet vermelden van een gewonde op het aangifteformulier zegt niet alles. Gelukkig is de zaak uiteindelijk nog goed geregeld.

Verkeersongevallen en aansprakelijkheid

Dagelijks staan de kranten helaas vol met verkeersongevallen. Als je bij een verkeersongeval betrokken bent, kan het grote gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk dat je wordt bijgestaan door een specialist. Zelfs wanneer je denkt dat jij zelf schuldig bent aan het ongeval, kan het zijn dat je jouw schade geheel of gedeeltelijk vergoed krijgt.

Ongemotoriseerde en gemotoriseerde verkeersdeelnemers

Eén van de hoofdregels bij verkeersaansprakelijkheid is dat een ongemotoriseerde verkeersdeelnemer (voetganger of fietser) minimaal 50% van zijn schade vergoed krijgt als deze wordt aangereden door een gemotoriseerde verkeersdeelnemer. Dit geldt ook wanneer de ongemotoriseerde verkeersdeelnemer zelf schuldig is aan de aanrijding. Dit is alleen anders als de gemotoriseerde verkeersdeelnemer de aanrijding op geen enkele wijze had kunnen voorkomen (een overmachtsituatie). Een dergelijke overmachtsituatie wordt niet zo snel aangenomen.

Een praktijkvoorbeeld:

Een man loopt, terwijl hij mobiel aan het bellen is, zonder uit te kijken door een rood voetgangerslicht en steekt de straat over. Daar wordt hij aangereden door een automobilist die door groen rijdt. De automobilist probeert nog uit alle macht te remmen maar kan een aanrijding niet meer voorkomen. Hierdoor ontstaat bij de voetganger ernstig letsel. Zijn schade wordt voor minimaal 50% vergoed omdat hij als ‘zwakkere verkeersdeelnemer’ door de wet wordt beschermd. Soms dient de schade van deze voetganger zelfs volledig te worden vergoed.

Uitkering uit ongevallenverzekering

Het is ook mogelijk dat je aanspraak maakt op een uitkering uit een ongevallenverzekering als je die zelf hebt afgesloten of als een ander dat voor jou heeft gedaan, zoals een school of jouw werkgever. Een ongevallenverzekering keert een bepaalde som uit indien sprake is van enig blijvend letsel door een ongeval ook al is dit ongeval door eigen schuld ontstaan.

Hoe kunnen wij jou hierbij helpen?

Als je betrokken raakt bij een verkeersongeval dan kan dat enorme consequenties hebben. Wij staan je graag met raad en daad bij om jou persoonlijk te adviseren en indien noodzakelijk juridische bijstand te verlenen.

Heb je een ongeval gehad en recht op schadevergoeding?

Wil je weten of jij ook in aanmerking komt voor een schadevergoeding en wat jouw rechten zijn? Neem dan contact op met één van onze specialisten op dit rechtsgebied. Zij ondersteunen je graag met juridisch advies. Je kunt direct contact opnemen met mr. A.J.F. van Dok, mr. W.H.M.J. Pelckmans, mr. G.A.M. Verkuijlen, C.P. Vos of C.M.W.M. van de Molengraft.

 

Word je liever zelf gebeld? Vul dan het ‘bel mij terug formulier’ in.
Je kunt ook vrijblijvend langskomen op ons gratis inloopspreekuur.


LAATSTE TWEETS