Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

De dokter kan niet vinden, dus ....?

19 november 2015Door: Henri (W.H.M.J.) Pelckmans

In de letselschadepraktijk wordt er over een heleboel onderwerpen uitvoerig gediscussieerd maar over één onderwerp in het bijzonder, de zogenaamde causaliteitsvraag. In gewoon Nederlands: wat is nu de oorzaak van bepaalde klachten? 

 

Voor artsen is het niet altijd mogelijk om een oorzaak voor een gezondheidsprobleem aan te wijzen. Iemand kan klachten hebben zonder dat er een beschadiging in of aan het lichaam aantoonbaar is. Als je klachten hebt waarvoor de dokter geen goede verklaring kan geven dan zal de dokter niet snel zeggen dat die klachten, bijvoorbeeld, door een ongeval zijn veroorzaakt.

 

Een verzekeraar zal alleen de schade willen betalen die het gevolg is van een ongeval waarvoor de verzekeraar van de tegenpartij de aansprakelijkheid heeft erkend. Kan een dokter geen beschadiging in of aan het lichaam vinden dan zal een verzekeraar al snel zeggen dat er dus geen verband is tussen die klachten en het ongeval. Dat is echter veel te kort door de bocht. De medische wetenschap is immers nog steeds niet uitgeleerd. Wat we nu nog niet weten, weten we misschien over 10 jaar wel en ziektes die nu prima verklaarbaar zijn waren dat 100 jaar geleden nog niet.

 

In de rechtspraak is bepaald dat die onzekerheid niet ten nadele van het slachtoffer moet komen. Dit wordt in de rechtspraak wel de ruime toerekening genoemd.

 

Betekent dit dus dat alle klachten die iemand stelt te hebben zomaar voor rekening gebracht kunnen worden van een verzekeraar? Nee, natuurlijk niet. Duidelijk zal immers moeten zijn dat de klachten die iemand heeft er niet waren voor het ongeval. Ook moet er geen andere oorzaak voor de klachten zijn te vinden. Tenslotte, maar niet onbelangrijk, moeten de klachten die iemand stelt te hebben natuurlijk wel reëel zijn. Waren de klachten er niet voor het ongeval, is er geen andere oorzaak aan te wijzen en zijn de klachten reëel? Dan worden ook klachten waarvoor niet direct een medische verklaring te vinden is aan een ongeval toegerekend.

 

Ga dan ook niet te snel akkoord met de mededeling van een verzekeraar dat, nu er geen medische verklaring voor bepaalde klachten is, er dus geen schade is.

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl