Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Nieuwe gronden, nieuwe kansen

29 maart 2022Door: Bram (B.P.M.) Dirkx

Het bestuursrecht is in beweging. Waar in 2021 al werd besloten dat je in omstandigheden ook zonder een zienswijze in te dienen nog in beroep kunt gaan, heeft de hoogste bestuursrechter nu besloten dat je soms ook in hoger beroep nog nieuwe gronden kunt aanvoeren.

 

Als de overheid een besluit neemt, bijvoorbeeld een omgevingsvergunning voor bouwen (in populair taalgebruik ‘de bouwvergunning’), dan kun je als belanghebbende bezwaar aantekenen. In het bezwaarschrift geef je de redenen waarom je het niet eens bent met het besluit. Dat zijn de gronden van bezwaar. Naar aanleiding van die gronden neemt het bestuursorgaan opnieuw een besluit, de beslissing op bezwaar. Tegen zo’n beslissing kun je in beroep bij de bestuursrechter.

 

Als je in beroep gaat, dan geef je redenen (gronden) waarom je het niet eens bent met een besluit. Het kan zijn dat je in de gronden van beroep ook andere gronden opneemt, die in de bezwaarfase niet naar voren zijn gebracht. Dat mag ook. Bij hoger beroep was dat echter niet het geval. Je moest je dan beperken tot de gronden die je al naar voren had gebracht. Dat vereiste wordt nu losgelaten.

 

In andere zaken dan omgevingsrechtelijke zaken mag je voortaan ook in hoger beroep nog nieuwe gronden aanvoeren. In het omgevingsrecht – denk aan alles wat met bouwen en ruimtelijke ordening te maken heeft – is die uitzondering er echter niet. Je moet dan meteen aangeven waarom je het niet eens bent met het besluit. Doe je dat niet, dan loop je een risico dat de gronden niet meegenomen worden in hoger beroep. Het is derhalve belangrijk om in een vroeg stadium alle relevante gronden naar voren te brengen, om daarmee te vermijden dat de gronden niet meer worden behandeld door de rechter én om wellicht onnodige procedures en vertraging te voorkomen. Je kunt dat als burger in beginsel zelf doen, maar je doet er verstandig aan om een bestuursrechtadvocaat in te schakelen die jou helpt.

 

Ben je dus van plan om in bezwaar of (hoger) beroep te gaan, maar twijfel je over de gronden die je zou willen aanvoeren? Neem contact met ons op!

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl