Strengere privacyregels!

21 februari 2018

Veel mensen zijn lid van een lokale sportclub, bestellen kleding online en accepteren cookies op internet. In de hiervoor genoemde gevallen verstrekt u persoonsgegevens aan een organisatie, die uw gegevens verwerkt omdat die het nodig heeft en/of wil gebruiken.

Zo ontvangt u als lid van de sportclub misschien regelmatig nieuwsbrieven. De secretaris heeft daarvoor uw e-mailadres en naam nodig. Om uw online gekochte aankopen te kunnen bezorgen, heeft het bedrijf uw postadres nodig en beschikt mogelijkerwijs over uw bankrekeningnummer. U heeft uw bestelling immers betaald. In beide gevallen lijkt er een noodzaak voor verwerking van persoonsgegevens, maar dat is het niet. Het bedrijf moet de gegevens hebben om uw pakketje te kunnen versturen, dat is dus noodzakelijk, maar het versturen van nieuwsbrieven is geen noodzaak. In het geval dat het niet noodzakelijk is moet de organisatie u om toestemming vragen. Ongevraagd berichten sturen is niet toegestaan.

Het een en ander volgt uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), waar elke organisatie vanaf 25 mei 2018 aan gebonden is. De AVG vervangt de Wet bescherming persoonsgegevens. Of u nu producten bestelt bij een grote onderneming of lid bent van een kleine sportclub, als men uw persoonsgegevens verwerkt dan is de AVG van toepassing.

Het wordt nog belangrijker dat organisaties inzichtelijk maken welke gegevens zij van u willen hebben, waarvoor ze die willen gebruiken en wie toegang heeft tot de gegevens. Daarbij geldt dat organisaties niet meer gegevens mogen gebruiken dan noodzakelijk is en louter de gegevens mogen gebruiken voor het doel waarvoor toestemming is verkregen en/of noodzaak bestaat. Zo mag de organisatie een e-mailadres dat wordt gebruikt voor het versturen van de nieuwsbrief niet gebruiken voor het versturen van een felicitatiebericht, tenzij de betrokkene daarvoor toestemming heeft gegeven.

U heeft het recht om uw toestemming ook altijd weer in te trekken en het recht om uw gegevens te wijzigen, wissen en over te laten dragen. Bent u het niet eens met de manier waarop een organisatie met uw gegevens omgaat, dan kunt u bezwaar maken of een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Bedrijven moeten dus flink aan de bak, om te voldoen aan de AVG, maar daardoor worden uw persoonsgegevens wel beter beschermd!

Vragen of hulp nodig? Neem contact op met mr. drs. Bram Dirkx via 0478-556674 of dirkx@putt.nl.

Tags: AVG; persoonsgegevens; Algemene Verordering Gegevensbescherming
Bram (B.P.M.) Dirkx

Gepost door:

Bram (B.P.M.) Dirkx

Staats- en Bestuursrecht




Reacties: (0)


Laat uw reactie achter

We vinden het erg fijn om feedback te krijgen op onze nieuwsitems.
Wij zullen uw reactie eerst bekijken voordat deze op de site wordt geplaatst.

Graag alleen nuttige informatie plaatsen en geen spam. Bedankt voor het lezen en reageren!

Bedankt voor uw reactie

We zullen uw deze eerst doornemen voordat deze definitief geplaatst gaat worden.

Foutmelding:




LAATSTE TWEETS