Valpartij in een winkelcentrum

21 maart 2018

Het zal u maar gebeuren! U gaat winkelen en u valt over een losliggende plaat met letsel tot gevolg. Helaas overkomt dat meer mensen dan verwacht. Dat blijkt maar weer eens uit een rechtszaak met mevrouw A.

 

Bouwplaten

Op haar weg naar een restaurant in een winkelcentrum moest mevrouw A over bouwplaten lopen. Deze bouwplaten lagen vóór een van de winkels op de vloer van het winkelcentrum. Mevrouw A is over één van die platen gestruikeld. Volgens mevrouw A kwam de plaat (van 1,8 centimeter hoog) aan de zijde waar zij erop stapte iets omhoog  van de vloer, toen iemand anders aan de andere zijde op die plaat stapte. Mevrouw A is er toen met haar voet tegenaan gekomen, waarna ze is gestruikeld. Mevrouw A loopt letsel op en stelt de uitbater van het winkelcentrum en de aan het werk zijnde aannemer daarvoor aansprakelijk.

 

Waarschuwing

Het winkelende publiek werd bij de ingang van het winkelcentrum door de aanwezigheid van steigers en hekken geattendeerd op bouwwerkzaamheden, maar men werd niet gewaarschuwd voor de aanwezigheid van de opstaande rand van de bouwplaten vóór de betreffende winkel.

 

Uitspraak

Moest mevrouw A rekening houden met een ongeval door de aanwezigheid van bouwplaten? Volgens de rechter is de vloer van het winkelcentrum geheel vlak. Het winkelende publiek behoeft niet bedacht te zijn op de aanwezigheid van enige oneffenheid van de vloer. Bovendien zal de aandacht van het publiek in het winkelcentrum uitgaan naar de winkels en etalages. In een dergelijke omgeving vormt de opstaande rand van 1,8 centimeter van een bouwplaat op de vloer een gevaar voor dat winkelende publiek. Het winkelende publiek (waaronder mevrouw A ) wordt blootgesteld aan het aanmerkelijke gevaar over die bouwplaat te struikelen en ten val te komen – met mogelijk (ernstig) letsel tot gevolg.

De enkele zichtbaarheid van de bouwplaten brengt volgens de rechtbank niet met zich mee dat de (hoogte van de) opstaande rand daarvan voor het winkelend publiek voldoende duidelijk zichtbaar was. Ook het kleurverschil tussen de rozige vloer en de opstaande rand van de gelige vurenhouten platen was te gering om het hoogte verschil op te merken.

De rechtbank acht de uitbater van het winkelcentrum en de aannemer aansprakelijk voor de val van mevrouw A.

 

Gratis advies

Heeft u letsel opgelopen tijdens het winkelen en wilt u graag advies over de mogelijkheden? Neem dan contact op met ons kantoor voor een vrijblijvend en kosteloos eerste adviesgesprek!

Tags: Valpartij, winkelcentrum, aansprakelijkheid, letsel, bouwwerkzaamheden
Geertje (G.A.M.) Verkuijlen

Gepost door:

Geertje (G.A.M.) Verkuijlen

-
Reacties: (0)


Laat uw reactie achter

We vinden het erg fijn om feedback te krijgen op onze nieuwsitems.
Wij zullen uw reactie eerst bekijken voordat deze op de site wordt geplaatst.

Graag alleen nuttige informatie plaatsen en geen spam. Bedankt voor het lezen en reageren!

Bedankt voor uw reactie

We zullen uw deze eerst doornemen voordat deze definitief geplaatst gaat worden.

Foutmelding:
LAATSTE TWEETS