Eindelijk smartengeld voor nabestaanden!

11 april 2018

Gisteren heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel ”vergoeding affectieschade” aangenomen. Op grond van dit wetsvoorstel kunnen nabestaanden van overleden slachtoffers van een ongeval, geweldsmisdrijf of medische fout met ingang van 1 januari 2019 eindelijk smartengeld vorderen. Dit recht geldt ook voor naasten van slachtoffers met ernstig en blijvend letsel. Natuurlijk kan geen enkele financiële vergoeding het leed van nabestaanden en naasten compenseren. Maar een (financiële) compensatie kan wel een belangrijke rol spelen in de erkenning van dat leed en uiteindelijk de verwerking.

 

In 2010 stemde de Eerste Kamer nog tegen, uit angst voor ‘Amerikaanse’ praktijken. In vrijwel alle Europese landen hebben nabestaanden en naasten al jaren recht op enige vergoeding van smartengeld, zonder dat hier misbruik van wordt gemaakt. Dat Nederland op dit punt achterbleef, werd weer pijnlijk duidelijk bij de vliegramp MH17. De meeste nabestaanden van buitenlandse slachtoffers kregen namelijk wél affectieschadevergoeding, terwijl de Nederlandse nabestaanden met lege handen achterbleven.

 

Het is nu duidelijk wie er vanaf 1 januari 2019 alsnog recht krijgt op affectieschade (partners, ouders en kinderen) en welke vergoeding er betaald moet worden. De nieuwe regeling bevat vaste bedragen tussen € 12.500 en € 25.000. Er wordt daarbij rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden van nabestaanden en naasten.

 

Degene die verantwoordelijk is voor het ongeval, het misdrijf of de medische fout, moet de affectieschadevergoeding betalen. In veel gevallen zal deze vergoeding uiteindelijk door de aansprakelijkheidsverzekeraar betaald gaan worden.

Tags: affectieschade; vergoeding; nabestaanden; smartengeld
Kristel (C.M.W.M.) Van de Molengraft - Verrijdt

Gepost door:

Kristel (C.M.W.M.) Van de Molengraft - Verrijdt

Letselschade- en verzekeringsrechtReacties: (0)


Laat uw reactie achter

We vinden het erg fijn om feedback te krijgen op onze nieuwsitems.
Wij zullen uw reactie eerst bekijken voordat deze op de site wordt geplaatst.

Graag alleen nuttige informatie plaatsen en geen spam. Bedankt voor het lezen en reageren!

Bedankt voor uw reactie

We zullen uw deze eerst doornemen voordat deze definitief geplaatst gaat worden.

Foutmelding:
LAATSTE TWEETS