Tragisch ongeluk op luchtkussen, wie is aansprakelijk?

5 september 2018

Het verliezen van een kind is een van de grootste nachtmerries voor ouders. Het overkwam de ouders van een vierjarig jongetje.

Op oudejaarsdag 2015 viel een het jongetje van een luchtkussen in een binnenspeeltuin. Tijdens het springen viel hij van ongeveer drie meter hoog van de rand van een luchtkussen waarbij hij met zijn hoofd op een met kunstgras bedekte betonnen vloer terecht kwam. Enkele dagen later is hij overleden aan zijn verwondingen.

De ouders van het jongetje hebben de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aansprakelijk gesteld. 

Wettelijke regels

In de wet staat omschreven dat ieder speeltoestel, voordat het mag worden gebruikt, een veiligheidskeuring moet ondergaan. Bij goedkeuring van het speeltoestel wordt er een goedkeuringscertificaat verstrekt. Daarnaast krijgt het toestel een merk van goedkeuring. Zonder goedkeuringscertificaat mag een speeltoestel niet worden gebruikt of in de handel worden gebracht.

De beheerder van het speeltoestel is vervolgens verplicht om er voor te zorgen dat het toestel blijft voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen. De NVWA houdt toezicht op de naleving van de regels door de fabrikant van het speeltoestel en op de beheerder van het speeltoestel bij wie het in gebruik is.

Onderzoek luchtkussen

Onlangs is gebleken dat de val van het jongetje voorkomen had kunnen worden als de NVWA beter toezicht had gehouden. In 2013 heeft de NVWA de bewuste binnenspeeltuin en de aanwezige speeltoestellen gecontroleerd. Onderzoek wijst uit dat de betreffende controle niet voldeed aan de gestelde eisen.

Het luchtkussen was niet voorzien van een goede valbeveiliging. Ook ontbraken maatregelen om een mogelijke val te breken. De NVWA heeft dit niet geconstateerd.

Op grond van haar eigen beleid had de NVWA na de controle in 2013 het luchtkussen moeten verzegelen en een her-inspectie moeten uitvoeren. Ook had zij de beheerder van de binnenspeeltuin moeten wijzen op zijn verantwoordelijkheid om een veilige speelsituatie in de binnenspeeltuin te creëren. De beheerder was zich  niet bewust van het feit dat zijn binnenspeeltuin niet veilig was voor zijn (jonge) bezoekers. Ook de wettelijk voorgeschreven certificaten van goedkeuring voor de speeltoestellen ontbraken.

Erkenning aansprakelijkheid

Naar aanleiding van het onderzoek heeft de NVWA de aansprakelijkheid voor de tragische val van het vierjarige jongetje inmiddels erkent.

Gratis advies

Heeft u ook letselschade opgelopen bij het betreden van een speeltoestel en wilt u graag advies over de mogelijkheden? Neem dan contact op met ons kantoor voor een vrijblijvend en kosteloos eerste adviesgesprek!

Tags: ongeval kind: luchtkussen: binnenspeeltuin; aansprakelijkheid; NVWA; Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit; veiligheidseisen
Geertje (G.A.M.) Verkuijlen

Gepost door:

Geertje (G.A.M.) Verkuijlen

-
Reacties: (0)


Laat uw reactie achter

We vinden het erg fijn om feedback te krijgen op onze nieuwsitems.
Wij zullen uw reactie eerst bekijken voordat deze op de site wordt geplaatst.

Graag alleen nuttige informatie plaatsen en geen spam. Bedankt voor het lezen en reageren!

Bedankt voor uw reactie

We zullen uw deze eerst doornemen voordat deze definitief geplaatst gaat worden.

Foutmelding:
LAATSTE TWEETS