Smartengeld voor naasten en nabestaanden?

16 januari 2019

In Nederland hebben slachtoffers in een letselschadezaak (na erkenning van aansprakelijkheid) recht op volledige vergoeding van de door hun geleden schade. Daaronder valt de materiële schade (zoals medische kosten, reiskosten,verlies van arbeidsvermogenen de kosten verbonden aan inschakeling van een letselschadeadvocaat), maar ook immateriële schade. Deze schade wordt ook wel smartengeld genoemd. Smartengeld is een vergoeding voor verdriet, pijn en gederfde levensvreugde. Dat klinkt ouderwets, maar dekt wel de lading.

Een ongeval met ernstige gevolgen heeft echter niet alleen impact op het slachtoffer zelf, maar ook op de mensen die dicht bij het slachtoffer staan. Tot voor kort was in het Nederlandse recht niet vastgelegd dat naasten of nabestaanden ook recht hebben op een smartengeldvergoeding. Als letselschadeadvocaat was dat ontzettend moeilijk uit te leggen aan ouders die net hun kind verloren hadden of aan de partner van een slachtoffer dat ernstig gehandicapt thuis was komen te zitten. Deze mensen hebben toch ook pijn en verdriet ten gevolge van het ongeval?

Sinds 1 januari 2019 is na een lange discussie in Den Haag eindelijk de Wet Vergoeding van Affectieschade van kracht. Affectieschade wordt omschreven als een vorm van smartengeld voor naasten van slachtoffers die door een fout van een ander zijn overleden, of ernstig of blijvend letsel hebben.

Er bestaat alleen recht op een vergoeding van affectieschade als het ongeval na 1 januari 2019 heeft plaatsgevonden. Daarbij moet er een nauwe band bestaan tussen naasten of nabestaanden en het slachtoffer. Hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan echtgenoten, geregistreerde partners, ouders, kinderen en levensgezellen die een duurzame gemeenschappelijke huishouding met de gekwetste hebben op het moment van de gebeurtenis.

De vergoedingen voor affectieschade liggen tussen de € 12.500,00 en de € 20.000,00. Vergoeding van affectieschade kan het leed van naasten van slachtoffers natuurlijk niet wegnemen. De vergoeding heeft dan ook vooral een symbolisch karakter. Met betaling van een vergoeding  wordt wel erkenning en genoegdoening geboden. Ook kan de vergoeding van affectieschade helpen bij de verwerking. Het is in ieder geval een stap in de goede richting.

Mocht u vragen hebben over affectieschade of over letselschade dan bent u welkom tijdens ons (gratis) inloopspreekuur op maandag van 12.00- 14.00 uur en donderdag van 17.00- 18.00 uur. Uiteraard kunt u ook telefonisch contact opnemen om een afspraak in te plannen.

 

Tags: Smartengeld; nabestaanden; affectieschade; Wet Vergoeding van Affectieschade; WVA;
Stijn (C.P.) Vos

Gepost door:

Stijn (C.P.) Vos

-
Reacties: (0)


Laat uw reactie achter

We vinden het erg fijn om feedback te krijgen op onze nieuwsitems.
Wij zullen uw reactie eerst bekijken voordat deze op de site wordt geplaatst.

Graag alleen nuttige informatie plaatsen en geen spam. Bedankt voor het lezen en reageren!

Bedankt voor uw reactie

We zullen uw deze eerst doornemen voordat deze definitief geplaatst gaat worden.

Foutmelding:
LAATSTE TWEETS