Een ongeluk in het buitenland; wat nu?

23 juli 2019

De zomervakantie is inmiddels begonnen. Dat betekent dat veel auto’s, al dan niet met caravan, de weg op gaan. Als het goed is, sta je niet stil bij wat er allemaal fout kan gaan op weg naar de vakantiebestemming. Maar wat als er onderweg toch iets gebeurt? Graag geef ik een paar tips.

 

Zorg in ieder geval vóóraf voor een goede reisverzekering. Let erop dat deze verzekering de kosten van vervangend vervoer en/of repatriëring dekt.

 

Neem een Europees schadeformulier mee. Dit formulier is o.a. te vinden op de website van uw verzekeraar. Bij een ongeval met schade en/of letsel, is het belangrijk om het formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Laat de andere partij dat ook invullen (kenteken, gegevens verzekering). Zet er beiden een handtekening onder, maar zet deze handtekening alleen als je het volledig eens bent met de omschreven toedracht.

 

Noteer contactgegevens van eventuele getuigen.

 

Maak voldoende foto’s van de plaats van het ongeval met de betrokken voertuigen, als het kan wanneer deze nog niet verplaatst zijn. Maak ook foto’s van de verkeerssituatie ter plaatse. Als dat allemaal niet meteen mogelijk is (bijv. door letsel), probeer dan achteraf situatiefoto’s te maken. Meestal komt er bij ongevallen met letsel ook politie en ambulance ter plaatse. Achteraf kan het proces-verbaal van de politie opgevraagd worden. Dit gaat sneller als het proces-verbaalnummer bekend is. Vraag hier dus om.

 

Stel dat jij het ongeval zelf veroorzaakt hebt, zeg dan niks over de schuldvraag of betaling van de schadevergoeding. Dat is namelijk de taak van de verzekeringsexperts. Neem bij elk ongeval zo snel mogelijk contact op met je eigen auto- en reisverzekering.

 

Meestal is bij een ongeval in het buitenland het recht van dat land van toepassing. Dit hoeft geen probleem te zijn, omdat je voor hulp bij letsel gewoon een Nederlandse letselschadeadvocaat kunt inschakelen. Binnen de EU bestaat de regeling, dat elke verzekeringsmaatschappij een Nederlands regelingsbureau moet inschakelen als het slachtoffer in Nederland woont. Op die manier kan de schade vaak gewoon door een Nederlandse deskundige advocaat worden geregeld.

 

Het team van Van der Putt Advocaten wenst u alvast een prettige en vooral behouden vakantie toe!

Tags: ongeval; buitenland; reisverzekering; proces-verbaal
Kristel (C.M.W.M.) Van de Molengraft - Verrijdt

Gepost door:

Kristel (C.M.W.M.) Van de Molengraft - Verrijdt

Letselschade- en verzekeringsrechtReacties: (0)


Laat uw reactie achter

We vinden het erg fijn om feedback te krijgen op onze nieuwsitems.
Wij zullen uw reactie eerst bekijken voordat deze op de site wordt geplaatst.

Graag alleen nuttige informatie plaatsen en geen spam. Bedankt voor het lezen en reageren!

Bedankt voor uw reactie

We zullen uw deze eerst doornemen voordat deze definitief geplaatst gaat worden.

Foutmelding:
LAATSTE TWEETS