Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Wat kan ik doen als ik het slachtoffer ben geworden van een geweldsmisdrijf?

15 maart 2016Door: Stijn (C.P.) Vos

Stel je eens voor dat je na een gezellige avond stappen zonder enige aanleiding in elkaar geslagen wordt. Je moet met een ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht en je kunt een aantal weken niet werken terwijl je zelfstandig ondernemer bent. Na een paar dagen ontvang je de rekening van jouw zorgverzekering. Je eigen risico is opgebruikt in verband met de ambulancerit. Je hebt echter geen inkomen, want door de mishandeling kun je nog niet werken. Je vraagt je terecht af hoe je jouw schade op de dader kunt verhalen en welke schade voor vergoeding in aanmerking komt.

 

Je kunt de door jouw geleden schade op drie verschillende manieren verhalen.

 

1. Je kunt jezelf voegen in de strafprocedure. Wanneer een strafrechter bepaalt dat de verdachte schuldig is, kan deze rechter ook bepalen dat je een schadevergoeding dient te ontvangen.

 

2. Je kunt een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Het Schadefonds Geweldsmisdrijven geeft aan slachtoffers met ernstig psychisch of fysiek letsel een financiële tegemoetkoming, en erkent daarmee het onrecht dat hen is aangedaan.

 

3. Je kunt de verdachte persoonlijk aansprakelijk stellen voor de door jou geleden schade. Eventueel kun je een civiele procedure bij de rechtbank starten als deze persoon je niet wil of kan betalen.

 

Bij de geleden schade moet je bijvoorbeeld denken aan medische kosten die je hebt gemaakt in verband met de mishandeling. Het is ook mogelijk dat je door de mishandeling (tijdelijk) uitvalt op je werk. Het verlies aan arbeidsvermogen wordt als schade gezien. Ook eventuele hulp in de huishouding en gemaakte reiskosten in verband met de mishandeling vallen onder deze noemer. Daarnaast heb je, als slachtoffer van een geweldsmisdrijf, vaak recht op een smartengeldvergoeding. Dit is een vergoeding voor pijn en gederfde levensvreugde. In Nederland is de smartengeldvergoeding in vergelijking met andere landen slechts een pleister op de, door jouw opgelopen, wonden.

Over Van der Putt Advocaten

  De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl