Huurrecht

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Wat houdt huurrecht in?

Bij huur denken veel mensen aan het verhuren van een pand. Dat is een belangrijk onderdeel van het huurrecht. Huurrecht is echter omvangrijker. Het kan gaan om (ver)huur van roerende zaken en van onroerende zaken. Bij roerende zaken kunt u denken aan machines, kleding, auto’s etc. Bij onroerende zaken gaat het om panden. Die laatste categorie valt dan weer uiteen in woonruimten en bedrijfsruimten.

Huur van woonruimte

Veel burgers huren een huis of appartement. Bedrijven huren een bedrijfsruimte of kantoor. De wet bepaalt voor een groot gedeelte de inhoud van huurcontracten waarbij het uitgangspunt is dat de consument-huurder bescherming toekomt. In de vrije huursector is het mogelijk om op onderdelen van de wet af te wijken. Bent u van plan om op korte termijn een huurovereenkomst aan te gaan, laat u dan goed en tijdig voorlichten door een specialist op het gebied van huurrecht.

Huur van bedrijfsruimte

Veel bedrijven huren een pand voor het uitoefenen van hun bedrijfsactiviteiten. Een belangrijk onderscheid is te maken tussen de zogenaamde 230a- en 290-huurovereenkomst. Artikel 7:290 BW betreft zogenaamde middenstandsbedrijfsruimtes. In tegenstelling tot een woning gaat het bij een dergelijke overeenkomst om een ruimte die toegankelijk is voor het publiek. Denk bij deze huurovereenkomsten ook aan een zogenoemde termijnbescherming. In deze categorie regelt de wet vrij strikt wat wel en niet is toegestaan. Als de verhuurder wil afwijken, dan mag dat alleen als dat in het voordeel van de huurder is én indien de wet dat niet beperkt.

 

Bij huur van bedrijfsruimte die niet onder de reikwijdte van art. 7:290 BW valt, is meer mogelijk. We noemen dat vaak de zogenaamde 230a-overeenkomst. Partijen zijn vrijer om afspraken te maken en de huurbescherming is zeer beperkt. Zo is er bijvoorbeeld geen termijnbescherming.

 

Bent u van plan om een bedrijfsruimte te (ver)huren en bent u benieuwd binnen welke categorie u valt? Neem dan contact op met een van onze advocaten! Zij adviseren op het gebied van particulier en zakelijk huurrecht.

Waarmee kunnen wij u helpen?

U kunt bij ons terecht met vragen over:

-       het opstellen en beoordelen

         van huurcontracten

-       aanpassing van de huurprijs

-       Problemen met Vereniging voor Eigenaren (VvE)

-       onderhuur

-       gebreken

-       onderhoud

-       renovatie

-       procedures in verband met beëindiging

        van de huurovereenkomst

-       huurbescherming

Meer informatie?

Heeft u vragen over het huren en verhuren van een woning en/of bedrijfsruimte? Van der Putt Advocaten adviseert particulieren en ondernemers bij (ver)huur(geschillen). Neem contact op met of mr. drs. Bram Dirkx.

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl