Verkeersongevallen

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Verkeersongevallen en aansprakelijkheid

Bij een verkeersongeval tussen twee gemotoriseerde voertuigen gelden de normale regels van het aansprakelijkheidsrecht. Het slachtoffer van een aanrijding zal aan moeten tonen dat de andere partij een verkeersfout heeft gemaakt waardoor de aanrijding is ontstaan. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan het rijden door rood licht of het niet verlenen van voorrang.

Ongemotoriseerde en gemotoriseerde verkeersdeelnemers

Fietsers en voetgangers worden in de Nederland extra beschermd. Als een zwakkere verkeersdeelnemer betrokken is geraakt bij een verkeersongeval met een motorrijtuig dan is de eigenaar van de auto in beginsel verplicht om de schade van de fietser of voetganger te vergoeden. Alleen als de automobilist aan kan tonen dat de fouten van de zwakkere verkeersdeelnemer zo onwaarschijnlijk waren dat hij daarmee in alle redelijkheid geen rekening kon houden dan vervalt deze schadevergoedingsverplichting.

Kinderen jonger dan 14 jaar

In de praktijk komt het erop neer dat na een dergelijk ongeval de (letsel)schade van een kind onder de 14 jaar voor 100% moet worden vergoed. Er wordt vanuit gegaan dat kinderen impulsief en onberekenbaar zijn en daarom meer gevaar te duchten hebben van gemotoriseerd verkeer. Daarom moeten kinderen die deelnemen aan het verkeer extra beschermd worden.

Hoe kunnen wij jou hierbij helpen?

Als je betrokken raakt bij een verkeersongeval dan kan dat enorme consequenties hebben. Wij staan je graag met raad en daad bij om jou persoonlijk te adviseren en indien noodzakelijk juridische bijstand te verlenen.

Heb je een ongeval gehad en recht op schadevergoeding?

Wil je weten of jij ook in aanmerking komt voor een schadevergoeding en wat jouw rechten zijn? Neem dan contact op met één van onze specialisten op dit rechtsgebied. Zij ondersteunen je graag met juridisch advies. Je kunt direct contact opnemen met A.J.F. van DokW.H.M.J. Pelckmans, G.A.M. VerkuijlenC.P. Vos, C.M.W.M. van de Molengraft, S. Philippi of L. Verhagen.

 

Word je liever zelf gebeld? Neem dan contact op via het contactformulier. Je kunt ook vrijblijvend langskomen op ons gratis inloopspreekuur.

Case: Delta wat?

Mevrouw Jansen rijdt in haar auto en remt af om af te slaan. De achter haar rijdende auto heeft haar remlichten en richtingaanwijzer niet gezien omdat hij bezig was met zijn mobieltje. Een aanrijding volgt. Mevrouw Jansen en haar wederpartij zetten de auto keurig aan de kant en vullen het schadeformulier in. Mevrouw Jansen heeft wel last van haar nek maar ze verwacht dat zo wel over zal zijn, dus vult ze in dat er geen gewonden zijn gevallen. De nekklachten blijven echter aanhouden en worden zelfs ernstiger. Er komen ook andere klachten bij en de huisarts heeft het over een whiplash. Ook adviseert hij haar om de wederpartij toch maar te melden dat ze letsel heeft.

Ze neemt contact op met de verzekeraar van de wederpartij die de autoschade, een paar honderd euro, al heeft betaald. Die stuurt direct een aardige meneer langs om de schade in kaart te komen brengen. Mevrouw Jansen denkt dan ook dat het helemaal niet nodig is een belangenbehartiger in te schakelen. De schaderegelaar komt langs en vraagt of mevrouw Jansen mee wil werken aan een onderzoekje dat nodig is om de schade goed in kaart te brengen. Hij heeft het over een “delta-v” onderzoek. Natuurlijk wil mevrouw Jansen meewerken, het zal immers wel nodig zijn.

Een paar weken later krijgt ze een brief van de verzekeraar. Ze kunnen helaas geen schadevergoeding aan mevrouw Jansen uitbetalen want de klachten die zij heeft kunnen niet door het ongeval veroorzaakt zijn. Ze waren er niet direct na het ongeval, want in het schadeformulier is aangegeven dat er geen gewonden waren, en uit het delta-v onderzoek is gebleken dat de klap zo zacht is geweest dat die niet tot letsel kan leiden. Ze sluiten het dossier.

 

Gelukkig is mevrouw Jansen daarna hulp gaan zoeken bij een letselschadeadvocaat. Dat delta-v onderzoek blijkt volgens de rechtspraak helemaal niet zo belangrijk te zijn. Het gaat erom wat de dokter als diagnose stelt. Er zijn zelfs onderzoeken van TNO die de theorie achter de delta-v onderzoeken en de conclusies die verzekeraars daar nog al eens aan willen verbinden onderuithalen. Ook het niet vermelden van een gewonde op het aangifteformulier zegt niet alles. Gelukkig is de zaak uiteindelijk nog goed geregeld.

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl