Mevrouw Jansen rijdt in haar auto en remt af om af te slaan. De achter haar rijdende auto heeft haar remlichten en richtingaanwijzer niet gezien omdat hij bezig was met zijn mobieltje. Een aanrijding volgt. Mevrouw Jansen en haar wederpartij zetten de auto keurig aan de kant en vullen het schadeformulier in. Mevrouw Jansen heeft wel last van haar nek maar ze verwacht dat zo wel over zal zijn, dus vult ze in dat er geen gewonden zijn gevallen. De nekklachten blijven echter aanhouden en worden zelfs ernstiger. Er komen ook andere klachten bij en de huisarts heeft het over een whiplash. Ook adviseert hij haar om de wederpartij toch maar te melden dat ze letsel heeft.
Ze neemt contact op met de verzekeraar van de wederpartij die de autoschade, een paar honderd euro, al heeft betaald. Die stuurt direct een aardige meneer langs om de schade in kaart te komen brengen. Mevrouw Jansen denkt dan ook dat het helemaal niet nodig is een belangenbehartiger in te schakelen. De schaderegelaar komt langs en vraagt of mevrouw Jansen mee wil werken aan een onderzoekje dat nodig is om de schade goed in kaart te brengen. Hij heeft het over een “delta-v” onderzoek. Natuurlijk wil mevrouw Jansen meewerken, het zal immers wel nodig zijn.
Een paar weken later krijgt ze een brief van de verzekeraar. Ze kunnen helaas geen schadevergoeding aan mevrouw Jansen uitbetalen want de klachten die zij heeft kunnen niet door het ongeval veroorzaakt zijn. Ze waren er niet direct na het ongeval, want in het schadeformulier is aangegeven dat er geen gewonden waren, en uit het delta-v onderzoek is gebleken dat de klap zo zacht is geweest dat die niet tot letsel kan leiden. Ze sluiten het dossier.
Gelukkig is mevrouw Jansen daarna hulp gaan zoeken bij een letselschadeadvocaat. Dat delta-v onderzoek blijkt volgens de rechtspraak helemaal niet zo belangrijk te zijn. Het gaat erom wat de dokter als diagnose stelt. Er zijn zelfs onderzoeken van TNO die de theorie achter de delta-v onderzoeken en de conclusies die verzekeraars daar nog al eens aan willen verbinden onderuithalen. Ook het niet vermelden van een gewonde op het aangifteformulier zegt niet alles. Gelukkig is de zaak uiteindelijk nog goed geregeld.