Alimentatie

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Wat is alimentatie?

Na uw scheiding kan het zijn dat u moet bijdragen aan het levensonderhoud van uw partner en/of de opvoeding en verzorging van uw kinderen. Alimentatie is een wettelijke onderhoudsplicht. Er bestaan twee vormen van alimentatie: kinder- en/of partneralimentatie.

 

De hoogte daarvan hangt af van hoeveel de partner die alimentatie ontvangt nodig heeft en hangt ook af van de draagkracht van de betalende partner. Per 1 januari 2020 gaat de wet over partneralimentatie veranderen. Er hoeft dan nog maar maximaal vijf jaar partneralimentatie betaald te worden. De nieuwe wetgeving is niet van toepassing op al lopende alimentatieverplichtingen en geldt voor afspraken die ná 1 januari 2020 zijn gemaakt of verzoekschriften die ná 1 januari 2020 bij de rechtbank zijn ingediend.

 

U kunt ook te maken krijgen met kinderalimentatie. Dit is de bijdrage in de kosten voor de zorg en opvoeding van uw kinderen. Als ouders blijft u ook na de scheiding samen financieel verantwoordelijk voor uw kinderen. En dus moet u samen afspreken hoe u deze kosten verdeelt. Van belang daarbij is ook hoe u de zorg en opvoeding onderling verdeeld hebt. En wat de draagkracht is van beide partners. De afspraken over kinderalimentatie legt u vast in een ouderschapsplan.

Kan de alimentatie gewijzigd worden na verloop van tijd?

Een eenmaal overeengekomen of door de rechter bepaalde kinderalimentatie kan worden gewijzigd als er sprake is van gewijzigde omstandigheden. Als daarvan sprake is, kan de bijdrage in onderling overleg of door tussenkomst van de rechter worden gewijzigd.

Meer informatie?

Heeft u vragen over alimentatie en andere financiële zaken? Neem met mij contact op: mr. Marion van den Aker, advocaat-mediator. U kunt vrijblijvend een afspraak met mij maken (max 30 min) om te kijken wat ik voor u kan betekenen. Van der Putt Advocaten helpt u graag verder.

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / vissie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl