Actuele
Nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Schade in de toekomst

25 mei 2023Door: Henri (W.H.M.J.) PelckmansAls letsel niet volledig herstelt, is er vaak sprake van toekomstschade. Daar moet bij de afwikkeling van een letselschadezaak dus rekening mee gehouden worden. De toekomstschade wordt meestal vastgesteld door eerst te begroten wat de schade per jaar is. Omdat in het Nederlandse recht de toekomstschade in principe in één keer moet worden vergoed, moet een berekening gemaakt worden hoe hoog het bedrag moet zijn dat je nu krijgt om je toekomstschade af te dekken. Bij die berekening moet je rekening houden met de te verwachten inflatie en het te verwachten rendement.

Lees meer

Whiplash in letselschadezaken

16 mei 2023Door: Stijn (C.P.) VosAls letselschade advocaten behartigen wij de belangen van veel cliënten die na een ongeval last hebben van lichamelijke en geestelijke klachten ontstaan door een whiplash.   Een whiplash is een letsel aan de nek of rug ten gevolge van een ongeval of andere plotselinge gebeurtenis, waarbij het hoofd door de impact krachtig gewogen wordt. Door de heftige beweging van het hoofd kan er schade ontstaan in de (weke delen van de) nek van een slachtoffer. Veel voorkomende klachten zijn hoofdpijn, nekklachten, tintelingen in de armen of handen, duizeligheid, concentratieproblemen, vermoeidheid en overgevoeligheid voor licht of geluiden. Welke klachten iemand heeft, verschilt van persoon tot persoon.

Lees meer

Rechtsbijstandsverzekering en het recht op vrije advocaatkeuze

25 april 2023Door: Bram (B.P.M.) DirkxVeel burgers en bedrijven hebben een rechtsbijstandsverzekering, om de kosten van een juridisch geschil op te vangen. In de polisvoorwaarden van je rechtsbijstandverzekering staat welke zaken onder de dekking vallen.   Zo lang het alleen om advies en onderhandeling gaat, mag de verzekeraar eigen juristen inzetten. Als het echter aankomt op een procedure, dan mag je zelf een advocaat uitkiezen. We noemen dat de vrije advocaatkeuze. Dat recht op vrije advocatenkeuze is ontstaan in het Europese recht. In 2013 oordeelde het Europees Hof van Justitie dat je bij een rechtsbijstandsverzekering het recht hebt om zelf een advocaat te kiezen als sprake is van een gerechtelijke of administratieve procedure.

Lees meer

Zorgplicht van de werkgever

28 maart 2023Door: Geertje (G.A.M.) VerkuijlenEen werkneemster is aan het einde van haar werkdag uitgegleden over een natte vloer in een productiehal met knieletsel tot gevolg, ze was net uitgeklokt. De werkneemster droeg wel veiligheidsschoenen maar was de enige aanwezige in de productiehal. Na roepen zijn er twee medewerkers ter plaatse gekomen. De medewerkster heeft de werkgever aansprakelijk gesteld voor het opgelopen letsel. De werkgever heeft de aansprakelijkheid afgewezen. Reden waarom de werkneemster een procedure is gestart.

Lees meer

Ongeval door eigen schuld; toch vergoeding van je schade!

14 maart 2023Door: Arthur (A.J.F.) van DokAls je letsel oploopt omdat je door de schuld van een ander wordt aangereden, wordt over het algemeen je schade vergoed. Dat is logisch; het is de schuld van de ander en jij kon er niets aan doen. Als je zelf een ongeval veroorzaakt, is de eerste gedacht die bij veel mensen opkomt: “Dat is mijn eigen schuld, dus ik kan niets verhalen op een ander of op een verzekering”. Dit ligt echter een stuk genuanceerder!

Lees meer

Letselschade? U bent de baas!

31 januari 2023Door: Henri (W.H.M.J.) PelckmansOp ons kantoor nemen we met enige regelmaat letselschadezaken over die in behandeling waren bij andere belangenbehartigers. Soms klikt het niet met de vorige belangenbehartiger, soms hebben mensen andere ideeën over hoe ze met hun letselschadezaak verder willen maar in de praktijk maken we ook mee dat mensen min of meer gedwongen worden het advies van de belangenbehartiger te volgen. Dat is een vreemde gang van zaken.

Lees meer

Even trouwen op vakantie in Las Vegas?

24 augustus 2022Door: Marion (M.J.L.) van den Aker-GroffenEen jong Nederlands stel vond het wel leuk om tijdens hun vakantie in Las Vegas door een Elvis-imitator getrouwd te worden. Ze dachten dat de ceremonie enkel een toeristische attractie was. Ter plekke hadden ze nog nagevraagd of het ging om een rechtsgeldige huwelijksvoltrekking en hen was verteld dat  dit niet het geval was. Het certificaat dat ze ontvingen, beschouwden ze als een souvenir om thuis aan de muur te hangen. 

Lees meer

Joyriding en schadevergoeding

26 april 2022Door: Susan (S.) PhilippiHelaas gebeurt het wel eens. Niet alleen raak je betrokken bij een ongeval, waarbij je letsel oploopt, maar dan blijkt ook nog dat je bent aangereden door een joyrider. De auto is wel verzekerd, maar de verzekering weigert om direct aansprakelijkheid te erkennen. Je krijgt dus ook nog geen schadevergoeding.  Wat als jou zoiets overkomt? Wat gebeurt er met je schade? Welke andere opties heb je als de verzekering je schade niet vergoedt?

Lees meer

Letselschade: tekenen bij het kruisje of niet?

6 april 2022Door: Henri (W.H.M.J.) PelckmansMet enige regelmaat komt er iemand bij ons op kantoor langs met de vraag of hij een vaststellingsovereenkomst kan ondertekenen ter regeling van zijn letselschadezaak. Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst waarmee de meeste letselschadezaken uiteindelijk worden afgerond. Het is een hele “harde” overeenkomst. Als er eenmaal een handtekening is gezet door de verzekeraar en het slachtoffer dan is de overeenkomst voor beide partijen ook definitief en bindend. Een eenmaal ondertekende vaststellingsovereenkomst kan bijna niet teruggedraaid worden.

Lees meer

Verdere uitbreiding compensatieregeling transitievergoeding

22 december 2021Door: Jasper (J.) VerhagenIedere werknemer van achttien jaar en ouder heeft in beginsel vanaf de eerste dag van zijn dienstverband recht op een transitievergoeding, in het geval de arbeidsovereenkomst op verzoek van de werkgever niet wordt voortgezet. Ook werknemers die na twee ziektejaren uit dienst gaan. Voor veel werkgevers was het een doorn in het oog om, na twee jaar doorbetaling van het salaris tijdens ziekte, ook nog een transitievergoeding aan de zieke werknemer te moeten betalen. Het gevolg hiervan was dat werknemers, die na twee jaar arbeidsongeschiktheid geen recht meer hadden op loon, door de werkgever toch in dienst gehouden werden. Hierdoor hoefde de werkgever geen transitievergoeding te betalen, met een grote toename van zogenaamde ‘slapende dienstverbanden’ tot gevolg.  

Lees meer

De gevaren van social media

1 oktober 2021Door: Arthur (A.J.F.) van DokFacebook, Twitter, Instagram, wie zit er tegenwoordig niet op? Mensen delen steeds meer met elkaar via deze kanalen. Opvallend daarbij is dat vaak positieve zaken worden belicht waarbij je je soms zelfs zou kunnen afvragen of de berichtgeving niet net wat rooskleuriger is dan de werkelijkheid. Met trots worden sportieve prestaties vermeld. Ook successen op het werk of leuke uitstapjes met het gezin lenen zich prima voor positieve berichten. Daar lijkt niets mis mee, zelfs niet als de berichten wat al te positief zijn.

Lees meer

What's in a name?

21 april 2021Door: Marion (M.J.L.) van den Aker-GroffenDe naam is een onderdeel van iemands identiteit. Een naam zegt ook iets over familieverbanden. Sinds de invoering van de Burgerlijke Stand in Nederland in 1811 kreeg je als kind automatisch de geslachtsnaam van je vader. Vanaf 1998 kunnen ouders kiezen of hun kind de achternaam van de vader óf van de moeder krijgt. De laatste jaren is er meer vraag naar de mogelijkheid om kinderen de achternamen van beide ouders te geven. Uit een peiling van het Ministerie van Justitie in 2020 is gebleken dat twee derde van de bevolking positief staat tegenover een aanpassing van de wet, zodat ouders een dubbele naam aan hun kinderen kunnen geven. Inmiddels ligt er een wetsvoorstel. 

Lees meer

Een ongeval tussen een snorfiets en fietser, wie heeft er schuld?

13 april 2021Door: Geertje (G.A.M.) VerkuijlenHet zal je maar gebeuren. Je rijdt niets vermoedend met je snorscooter genietend van het mooie weer door de stad. Totaal onverwachts schiet er een fietser de weg op die je niet (op tijd) hebt zien aankomen waardoor een aanrijding onvermijdelijk is. Jij, als bestuurder van de snorscooter, hebt behoorlijk wat schade opgelopen. Wie is er nu verantwoordelijk voor de vergoeding van de schade? 

Lees meer

Een goede voorbereiding is het halve werk

7 oktober 2020Door: Geertje (G.A.M.) VerkuijlenHet is inmiddels volop herfst en de winter is voorzichtig in aantocht. De eerste bladeren zijn van de bomen gewaaid, het begint langzaam kouder te worden, de dagen zijn grijzer en natter, de avond begint vroeg en de verlichting moet eerder aan.   Het liefste zijn we thuis in deze periode van het jaar, lekker warm bij de openhaard. Als we de deur uit gaan dan hebben we te maken met gladdere wegen. Daarnaast is het zicht op de weg minder scherp vanwege de slechtere weersomstandigheden. De kans op een ongeval is dan ook groter dan in de zomermaanden. Zorg er daarom voor dat u veilig op pad gaat.

Lees meer

Letselschade gaat om meer dan geld alleen

30 september 2020Door: Henri (W.H.M.J.) PelckmansNog steeds merken we dat mensen bij het woord letselschade in eerste instantie aan (smarten)geld denken. Dat is immers wat letselschade advocaten doen, zorgen dat je schade vergoed wordt en dat je ook een compensatie krijgt voor de ellende die je hebt meegemaakt. De praktijk is echter veel genuanceerder. Het gezegde: geld alleen maakt niet gelukkig, klopt. In de huidige corona crisis merkt iedereen dat meedoen in de maatschappij ook erg belangrijk is.

Lees meer

Extern salderen weer (beperkt) toegestaan

25 september 2020Door: Bram (B.P.M.) DirkxInleiding Na de zogenaamde PAS-uitspraken is het voor veel agrarische ondernemers lastig om hun onderneming uit te breiden. Als gevolg van de uitspraak is de passende beoordeling die ten grondslag lag aan het PAS onbruikbaar geworden als basis voor toestemmingverlening. Nu de passende beoordeling niet meer mogelijk is, lijkt salderen thans de enige mogelijkheid om nog in aanmerking te komen voor een natuurvergunning.[1] Immers, in het kader van uitbreiding mag de stikstofdepositie niet toenemen. Met andere woorden: er mag niet meer stikstof uitgestoten worden. [1] De ecologische beoordeling en de ADC-toets blijven in dit blog buiten beschouwing.

Lees meer

Heb ik recht op loon tijdens quarantaine?

26 augustus 2020Door: Bram (B.P.M.) DirkxDeze zomer is een bijzondere. Veel mensen kunnen door het coronavirus niet op vakantie. Mensen die wel op vakantie kunnen, zijn vaak aan strenge voorschriften gebonden.   Terwijl je op vakantie bent, komt opeens het bericht binnen dat jouw vakantieland de code oranje of rood heeft gekregen en dat je bij thuiskomst in quarantaine moet. Ook komt het voor dat mensen in quarantaine moeten omdat ze in hun directe omgeving contact hebben gehad met iemand die corona heeft. In quarantaine betekent, indien je niet thuis kunt werken, ook geen werkzaamheden verrichten. Krijg je als werknemer dan wel loon doorbetaald?

Lees meer

Rechtsbijstandverzekering en letselschade

7 augustus 2020Door: Stijn (C.P.) VosIn Nederland komen juridische conflicten helaas steeds vaker voor. Het is daarom niet onverstandig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Een jurist van de rechtsbijstandverzekering kan in veel gevallen uw belangen behartigen, en u voorkomt op deze manier hoge juridische kosten.   Wanneer u echter gewond raakt bij een verkeers- of bedrijfsongeval of het slachtoffer wordt van een medische fout, dan mag u zelf kiezen wie uw belangen gaat behartigen, zelfs wanneer u een rechtsbijstandverzekering heeft.

Lees meer

De zwakkere verkeersdeelnemers

13 mei 2020Door: Kristel (C.M.W.M.) van de MolengraftOp paaszondag reed meneer A in zijn Fiat 500 een bocht naar links in. Op datzelfde moment kwam mevrouw B op haar fiets vanuit de tegenovergestelde richting. B schrok van A, remde en draaide haar stuur naar rechts. Ze viel van haar fiets en kwam op het asfalt terecht. In het ziekenhuis bleek B haar pols en haar onderbeen op twee plaatsen gebroken te hebben. Door het letsel raakte B zelfs gedeeltelijk arbeidsongeschikt. De rechtbank moest oordelen of A aansprakelijk was voor de schade van B.

Lees meer

Voorwaarden NOW-regeling bekend

3 april 2020Door: Bram (B.P.M.) DirkxDe Rijksoverheid lanceerde op 17 maart jl. de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW), die de regeling Werktijdverkorting (Wtv) per direct vervangt. 31 maart jl. werd de inhoud van de nieuwe regeling bekendgemaakt. Waar in de Wtv werd uitgegaan van werktijdvermindering, gaat het in de NOW om omzetvermindering. Verwacht de ondernemer vanaf 1 maart 2020 tenminste 20% omzetvermindering, dan kan hij een tegemoetkoming in de loonkosten ter hoogte van maximaal 90% van de loonsom krijgen. Het gaat dus nadrukkelijk om een verwachting dat omzetvermindering zal ontstaan.

Lees meer

Ongeval door eigen schuld; toch recht op schadevergoeding?

1 maart 2020Door: Stijn (C.P.) VosAls je letsel oploopt omdat je door de schuld van een ander wordt aangereden, wordt over het algemeen je schade vergoed. Dat is logisch; het is de schuld van de ander en jij kon er niets aan doen.   Als je zelf een ongeval veroorzaakt, is de eerste gedacht die bij veel mensen opkomt: “Dat is mijn eigen schuld, dus ik kan niets verhalen op een ander of op een verzekering”. Dit ligt echter een stuk genuanceerder!

Lees meer

Twee ongevallen, één slachtoffer

11 juni 2019Door: Geertje (G.A.M.) VerkuijlenStelt u zich eens voor. U heeft op 25 januari 2019 een verkeersongeval gehad. Daarbij heeft u ernstig letsel aan uw linkerbeen opgelopen. De verzekeraar van de veroorzaker heeft de aansprakelijkheid voor het ontstaan van het ongeval erkend en vergoedt uw schade. Vervolgens bent u op 3 mei 2019 weer betrokken geraakt bij een verkeersongeval waarbij u hoofdletsel en rugklachten heeft opgelopen. Hoe zit het nu met de regeling van uw schade?

Lees meer

De juiste deskundige

22 mei 2019Door: Henri (W.H.M.J.) PelckmansIn zeer veel letselschadezaken wordt, vroeg of laat, een deskundige, en soms zelfs meerdere deskundigen, ingeschakeld. Meestal betreft het hier een arts. Inschakeling van een medische deskundige is nodig om goed in kaart te brengen welk letsel nu door het ongeval is ontstaan, of er nog verbetering of verslechtering van het letsel mogelijk is en welke beperkingen iemand heeft als gevolg van het letsel. Deze informatie is noodzakelijk om een goed beeld te krijgen van het letsel en de daaruit voortvloeiende schade, ook voor de toekomst.

Lees meer

Voor wiens rekening en risico komt de restschuld? 

20 maart 2019Door: Marion (M.J.L.) van den Aker - GroffenMan en vrouw zijn gehuwd en hebben samen een eigen woning met een hypotheek. Ze gaan scheiden en komen in hun echtscheidingsconvenant overeen dat de woning aan de man wordt toebedeeld tegen de getaxeerde waarde van € 310.000,=,  onder de verplichting voor de man om de hypotheek volledig voor zijn rekening te nemen en de vrouw te laten ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de hypotheekschuld.

Lees meer

Zo bent u wanbetalers te slim af!

1 februari 2019Door: Marcus (M.M.) GerritsMensen denken soms dat afspraken juridisch pas gelden als deze zwart-op-wit staan. Nee hoor, een overeenkomst ontstaat al als iemand een aanbod aanvaardt. Meestal maakt het helemaal niet uit hoe dat gebeurt. Wat krabbels op een bierviltje (of bijvoorbeeld WhatsApp-berichten) zijn net zo 'hard' als een notariële akte met een gouden rand en een sierlint. Natuurlijk overtuigt een officieel document de rechter vaak makkelijker, maar in principe kan een mondeling akkoord net zo goed tot een positief vonnis leiden.

Lees meer

Letsel bij kinderen, wie is aansprakelijk?

23 januari 2019Door: Geertje (G.A.M.) VerkuijlenStel je eens voor. Jouw dochter vraagt of zij buiten in de appelboomgaard mag spelen. Zij klimt in een boom, valt eruit en loopt ernstig letsel op. Wat nu? En hoe zit het met de schade?   In beginsel stelt de wet dat een ieder zijn of haar eigen schade draagt, tenzij een ander daarvoor aansprakelijk is. Maar wat als jij als ouder de schade van je kind moet dragen en zelf verantwoordelijk bent voor de opgelopen schade? In september 2018 heeft de rechtbank op deze vraag antwoord gegeven.

Lees meer

Smartengeld voor naasten en nabestaanden

16 januari 2019Door: Stijn (C.P.) VosIn Nederland hebben slachtoffers in een letselschadezaak (na erkenning van aansprakelijkheid) recht op volledige vergoeding van de door hun geleden schade. Daaronder valt de materiële schade (zoals medische kosten, reiskosten, verlies van arbeidsvermogen, de kosten verbonden aan inschakeling van een letselschadeadvocaat), maar ook immateriële schade. Deze schade wordt ook wel smartengeld genoemd. Smartengeld is een vergoeding voor verdriet, pijn en gederfde levensvreugde. Dat klinkt ouderwets, maar dekt wel de lading.  

Lees meer

Aandelen verkopen of aankopen, hoe werkt dat precies?

1 januari 2019Door: Marcus (M.M.) GerritsU hebt altijd hard gewerkt en uiteindelijk een mooi bedrijf opgebouwd. Of u nam ooit als belegging wat aandelen in een kleine onderneming en wilt daar nu de vruchten van plukken. Misschien overweegt u wel een samenwerking met een andere speler op de markt. Het verkopen van aandelen kan in allerlei situaties nuttig of nodig zijn. Dat kan op diverse manieren. Wij adviseren u graag, aan beide kanten van de deal.

Lees meer

Soms moet je iemand afremmen, in zijn eigen belang

20 december 2018Door: Kristel (C.M.W.M.) van de Molengraft - VerrijdtBij het openen van de afsluitdeksel van zijn vrachtwagen raakte Richard Verhees uit Blerick (opgegroeid in Wanssum) in maart 2016 uit ba- lans, hij valt en komt met zijn rug op de lekbak terecht. Hij breekt zijn twaalfde ruggenwervel en de gevolgen kan hij, een man die gewend is alles zelf te doen, maar moeilijk accepteren. Kort na het ongeval dacht hij gewoon weer als vrachtwagenchauffeur aan de slag te kunnen gaan...

Lees meer

Schaarse subsidie? 'Gelijke kansen' gaan voor op rechtszekerheid!

14 december 2018Door: Bram (B.P.M.) DirkxBij mededingingsprocedures zijn er winners en verliezers: er is immers vaak maar een partij die de opdracht krijgt ‘gegund’, maar het speelveld moet voor alle partijen gelijk zijn. In 2016 oordeelde de hoogste bestuursrechter dat bestuursorganen het gelijkheidsbeginsel en de transparantieplicht in acht moeten nemen bij het verlenen van schaarse vergunningen.[1] In haar uitspraak van 11 juli 2018 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: de Afdeling) deze lijn ook doorgetrokken naar de verdeling van schaarse subsidiemiddelen.[2] Ook bij de verlening van schaarse subsidies spelen het gelijkheidsbeginsel en de transparantieplicht dus een belangrijk rol. Het bestuursorgaan moet gelijke kansen bieden aan gegadigden. Doch verdient ook de positie van het rechtszekerheidsbeginsel, in verhouding tot het gelijkheidsbeginsel, een nadere beschouwing, daar de hoogste bestuursrechter het gelijkheidsbeginsel in haar recente uitspraak laat prevaleren op het rechtszekerheidsbeginsel.

Lees meer

Burenrecht; het recht van de buurman

19 oktober 2018Door: Bram (B.P.M.) DirkxBeter een goede buur dan een verre vriend, zo luidt het gezegde. Veel omwonenden kunnen goed met elkaar door een deur, maar in mijn praktijk zie ik toch regelmatig dat er geschillen zijn tussen buren. Het gaat dan vaak om kleine juridische problemen rondom het huis en de erfgrens. Er ontstaat dan veelal een welles-nietes-discussie over de vraag wie er nu gelijk heeft, terwijl het antwoord vaak gewoon in de wet te vinden is.  

Lees meer

Opzettelijk achterhouden van geld!

29 augustus 2018Door: Marion (M.J.L.) van den Aker - GroffenHet Hof in Den Bosch heeft onlangs moeten oordelen in het volgende geschil tussen twee ex-echtgenoten, die in gemeenschap van goederen waren gehuwd. De vrouw had in de periode vóór het indienen van het verzoek tot echtscheiding steeds geld overgemaakt van de gezamenlijke spaarrekening naar de en-/of rekening. Hiervan had de vrouw in één jaar tijd totaal ruim € 36.000,= in contanten opgenomen.

Lees meer

Ik wil gaan (ver)bouwen! heb ik een vergunning nodig? 

1 juni 2018Door: Bram (B.P.M.) DirkxAls u plannen hebt gemaakt om te gaan (ver)bouwen, dan wilt u zo snel als mogelijk aan de slag gaan. U hebt het hout voor de erfafscheiding (schutting), bakstenen voor de bouw van het schuurtje in de tuin of de dakkapel misschien al besteld, als uw buurman de vraag opwerpt: mag u zomaar zonder vergunning gaan (ver)bouwen bij, aan of om het huis? Het antwoord is minder zwartwit dan de vraag in het eerste opzicht doet vermoeden. Het beste antwoord is eigenlijk: soms wel, soms niet. Het hangt van de specifieke situatie ter plaatse af. Toch zijn er een aantal hoofdlijnen in de wet- en regelgeving, die het grijze gebied nader inkleuren.

Lees meer

Welke persoonsgegevens mag uw werkgever verwerken? 

15 mei 2018Door: Bram (B.P.M.) DirkxVeel bedrijven zijn bezig met de privacywetgeving die op 25 mei 2018 in werking is getreden. Op basis van deze regeling heeft u meer rechten inzake de verwerking van uw persoonsgegevens. Zo kunt u uw persoonsgegevens inzien, wijzigen, overdragen, wissen etc. Op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) mag een bedrijf, of bijvoorbeeld uw werkgever, uw gegevens ook niet zomaar gebruiken. Er moet een noodzaak zijn, zoals de uitvoering van een overeenkomst, een gerechtvaardigd belang of een wettelijke plicht, maar ook toestemming voor verwerking is een grondslag.

Lees meer

Nieuwe wet; affectieschade

9 mei 2018Door: Kristel (C.M.W.M.) van de Molengraft - VerrijdtHet is volop in het nieuws geweest: op 10 april 2018 heeft de Eerste Kamer unaniem ingestemd met het wetsvoorstel affectieschade. In 2010 werd het eerste wetsvoorstel nog verworpen.   Slachtoffers met letselschade hebben in Nederland recht op volledige vergoeding van geleden en in de toekomst nog te lijden schade. Het gaat dan om materiële- (zoals medische kosten, reiskosten, huishoudelijke hulp en verlies van verdienvermogen/gederfde inkomsten) én immateriële schade (zoals pijn, verdriet en gederfde levensvreugde). Immateriële schade wordt gecompenseerd door een smartengeldvergoeding, welke vergoeding in Nederland relatief laag ligt.

Lees meer

Wat zijn de gevolgen van de nieuwe gemeenschap voor ondernemers?

18 april 2018Door: Marion (M.J.L.) van den Aker - GroffenVoor iedereen die na 1 januari 2018 in het huwelijksbootje stapt, geldt de nieuwe beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat al het vermogen dat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd, gemeenschappelijk is. Het vermogen dat één van de echtgenoten al had bij de huwelijkssluiting wordt niet gemeenschappelijk. Ook erfenissen en schenkingen ( zonder uitsluitingsclausule ) hoeven niet meer te worden gedeeld.

Lees meer

Strengere privacyregels!

21 februari 2018Door: Bram (B.P.M.) DirkxVeel mensen zijn lid van een lokale sportclub, bestellen kleding online en accepteren cookies op internet. In de hiervoor genoemde gevallen verstrekt u persoonsgegevens aan een organisatie, die uw gegevens verwerkt omdat die het nodig heeft en/of wil gebruiken. Zo ontvangt u als lid van de sportclub misschien regelmatig nieuwsbrieven. De secretaris heeft daarvoor uw e-mailadres en naam nodig. Om uw online gekochte aankopen te kunnen bezorgen, heeft het bedrijf uw postadres nodig en beschikt mogelijkerwijs over uw bankrekeningnummer. U heeft uw bestelling immers betaald. In beide gevallen lijkt er een noodzaak voor verwerking van persoonsgegevens, maar dat is het niet. Het bedrijf moet de gegevens hebben om uw pakketje te kunnen versturen, dat is dus noodzakelijk, maar het versturen van nieuwsbrieven is geen noodzaak. In het geval dat het niet noodzakelijk is moet de organisatie u om toestemming vragen. Ongevraagd berichten sturen is niet toegestaan.

Lees meer

De kosten van een letselschade advocaat 

27 september 2017Door: Arthur (A.J.F.) van DokIk ben inmiddels al ruim 22 jaar advocaat en ik houd me al minstens 15 jaar intensief bezig met de behandeling van letselschadezaken voor slachtoffers van ongevallen. Vaak merk ik dat mensen lang nadenken voordat ze mij bellen of een afspraak maken. Als ik vraag waar dat door komt, is het meestal de angst voor de kosten. Ik begrijp dat. Mensen zijn bang om een hoge rekening te krijgen, of ze weten niet of hun zaak wel “belangrijk genoeg” is om mee naar een advocaat te gaan. Ik leg ze dan altijd het volgende uit.

Lees meer

Rechtsbijstandverzekering en letselschade

16 mei 2017Door: Henri (W.H.M.J.) PelckmansVeel mensen hebben een rechtsbijstandverzekering. Voor een paar honderd euro per jaar kan men bij een juridisch geschil de hulp inroepen van zo’n verzekeraar. Toch kleven er ook nadelen aan dit product. Zo weten mensen vaak niet dat veel verzekeraars bepaalde rechtsgebieden uitsluiten van dekking. Laat dat nu net de rechtsgebieden zijn waar relatief veel mensen mee te maken krijgen, zoals echtscheidingsrecht en alimentatie zaken.

Lees meer

Hoe om te gaan met hypothecaire schuld na einde relatie

28 april 2017Door: Marion (M.J.L.) van den Aker - GroffenMeestal zijn ongehuwd samenwonenden gezamenlijk eigenaar van het huis waarin zij samenwonen. Soms is één van de twee eigenaar van het huis en heeft die ook de hypotheek op de woning afgesloten. Maar soms behoort de woning in eigendom toe aan één partij en hebben de partners tijdens de relatie samen een hypotheek op de woning van de één afgesloten. Voor deze hypotheek zijn beide partijen dan hoofdelijk aansprakelijk, dat wil zeggen de bank kan hen ieder voor het geheel aanspreken.

Lees meer

Reizen met een minderjarige? Neem het toestemmingsformulier mee!

26 juli 2016Door: Marion (M.J.L.) van den Aker - GroffenKomende week begint ook de vakantie in het zuiden van het land en gaan er weer veel gezinnen op vakantie. Volwassenen die alleen reizen met minderjarige kinderen kunnen ervan uitgaan dat zij in de gaten worden gehouden door de Koninklijke Marechaussee. Kinderen met een andere achternaam dan de alleenreizende ouder of met een enkel ticket, maken grote kans vragen te krijgen.  Wanneer er twijfel bestaat over toestemming van de gezaghebbende ouder(s), volgt extra onderzoek.

Lees meer

Geen huwelijk en toch een algehele economische gemeenschap?

17 juni 2016Door: Marion (M.J.L.) van den Aker - GroffenDat het voeren van een deugdelijke administratie voor ongehuwd samenwonende partners erg belangrijk is, blijkt uit een recente uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag.   Het ging om een ongehuwd  samenwonend stel dat bij de notaris een samenlevingsovereenkomst  had gesloten. Op enig moment hebben zij hun privé-bankrekeningen opgeheven en hebben zij hun inkomsten en uitgaven via hun en/of-rekeningen laten stromen. Zij houden geen administratie bij. Aan het einde van hun relatie  twisten zij over de financiële afwikkeling van hun vermogen.

Lees meer

Wat kan ik doen als ik het slachtoffer ben geworden van een geweldsmisdrijf?

15 maart 2016Door: Stijn (C.P.) VosStelt u zich eens voor dat u na een gezellige avond stappen zonder enige aanleiding in elkaar geslagen wordt. U moet met een ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht en u kunt een aantal weken niet werken terwijl u zelfstandig ondernemer bent. Na een paar dagen ontvangt u de rekening van uw zorgverzekering. Uw eigen risico is opgebruikt in verband met de ambulancerit. U heeft echter geen inkomen, want door de mishandeling kunt u nog niet werken. U vraagt zich terecht af hoe u uw schade op de dader kunt verhalen en welke schade voor vergoeding in aanmerking komt.

Lees meer

Kansloze letselschadezaak?

28 januari 2016Door: Henri (W.H.M.J.) PelckmansVeel mensen hebben tegenwoordig een rechtsbijstandverzekering. Voor relatief weinig geld krijg je eerstelijns rechtshulp.   Zoals veel mensen inmiddels zullen weten hoef je voor de afwikkeling van je letselschadezaak meestal geen beroep te doen op je rechtsbijstandverzekeraar aangezien de kosten van rechtshulp vergoed moeten worden door de aansprakelijke tegenpartij. Je kunt dan ook beter direct contact opnemen met een gespecialiseerde letselschade advocaat om je verder te helpen. Het regelen van een letselschadezaak is immers werk voor specialisten!

Lees meer

De dokter kan niet vinden, dus ....?

19 november 2015Door: Henri (W.H.M.J.) PelckmansIn de letselschadepraktijk wordt er over een heleboel onderwerpen uitvoerig gediscussieerd maar over één onderwerp in het bijzonder, de zogenaamde causaliteitsvraag. In gewoon Nederlands: wat is nu de oorzaak van bepaalde klachten?  Voor artsen is het niet altijd mogelijk om een oorzaak voor een gezondheidsprobleem aan te wijzen. Iemand kan klachten hebben zonder dat er een beschadiging in of aan het lichaam aantoonbaar is. Als je klachten hebt waarvoor de dokter geen goede verklaring kan geven dan zal de dokter niet snel zeggen dat die klachten, bijvoorbeeld, door een ongeval zijn veroorzaakt.

Lees meer

Eigen schuld, dikke bult?

21 mei 2015Door: Henri (W.H.M.J.) PelckmansVeel mensen weten wel dat zogenaamde “zwakke” verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers bij een verkeersongeval met een gemotoriseerde verkeersdeelnemer beschermd worden. Ze krijgen meestal minimaal 50% van hun schade vergoed, ook al hebben ze zelf een verkeersfout gemaakt. Het is dan ook altijd zinvol om te laten onderzoeken of je recht hebt op een schadevergoeding, zelfs al ga je er zonder meer van uit dat het ongeval je eigen schuld is.

Lees meer

Voorzichtig op vakantie!

19 december 2014Door: Henri (W.H.M.J.) PelckmansDe feestdagen staan weer voor de deur. Misschien blijf je thuis, misschien ga je op vakantie naar binnen-of buitenland.  Veel mensen gaan met de feestdagen op wintersport.  Lekker even uitwaaien en bijkomen van alle beslommeringen. Een lange reis, meestal met de auto afgelegd, en daarna een paar dagen skiën, om vervolgens weer terug te rijden. Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar de kans op een ongeval is natuurlijk aanwezig.

Lees meer

Arbeidsongeschiktheidsverzekering: zekerheid of toch niet? 

28 mei 2014Door: Arthur (A.J.F.) van DokBen je zelfstandige en heb je een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) of overweeg je om er een af te sluiten? In het volgende stuk bespreek ik een van de problemen die zich kunnen voordoen met je eigen verzekeraar als je onverhoopt arbeidsongeschikt bent geworden.   Er bestaat heel veel rechtspraak over de vraag of een AOV moet uitkeren bij arbeidsongeschiktheid. Veel van deze jurisprudentie behandelt de kwestie of de verzekerde het aanvraagformulier wel goed heeft ingevuld en geen zaken heeft verzwegen, zoals reeds bestaande ziektes of gebreken. De volgende zaak is daar een goed voorbeeld van.

Lees meer

Aansprakelijkheid van een school

26 februari 2014Door: Geertje (G.A.M.) VerkuijlenSteeds meer ouders stellen de school aansprakelijk voor letsel of schade aan hun kinderen. De rechtspraak over dit vraagstuk is echter niet eenduidig.   Op grond van de wet en jurisprudentie hebben scholen een zogenaamde bijzondere zorgplicht ten aanzien van de gezondheid en de veiligheid van de leerlingen. Het enkele feit dat zich op school een ongeval voordoet, betekent niet automatisch dat de school aansprakelijk is voor de daaruit voortvloeiende schade. Het hangt helemaal af van de situatie. Als de kans op een ongeval op school zo groot is dat de school anders had moeten handelen dan zij gedaan heeft, dan is er sprake van onrechtmatig handelen van de school.

Lees meer

Letsel door een ski-ongeval

14 februari 2014Door: Stijn (C.P.) VosNu koning winter Nederland dit jaar over lijkt te slaan kiezen steeds meer Nederlanders voor een korte wintersportvakantie. Helaas eindigt deze welverdiende vakantie voor ongeveer 800 Nederlanders per jaar in mineur. Waar met de auto richting de bergen werd vertrokken wordt met de gipsvlucht teruggekeerd. U sluit uiteraard een aanvullende reisverzekering af  als u op wintersportvakantie gaat. Wanneer u dan betrokken raakt bij een (eenzijdig) ongeval worden in ieder geval uw medische kosten en de gipsvlucht door deze verzekering betaald. De reisverzekering zal echter uw eventuele verlies aan inkomen en uw verzorging thuis niet vergoeden. Ook ontvangt u van een reisverzekering geen smartengeldvergoeding.

Lees meer

Letselschade is geen feest

23 december 2013Door: Henri (W.H.M.J.) PelckmansHet is weer december, de feestmaand. Op 5 december kwam de Sint weer langs met cadeautjes. Ook de kerstdagen zijn voor veel mensen een feestelijke gebeurtenis. Op 1 januari maken we een nieuwe start. Een nieuw jaar, goede voornemens en nieuwe keuzes. Helaas geldt dat niet altijd voor mensen met letsel. Als je door een ongeval, medische fout of mishandeling letsel oploopt wordt je vaak twee keer slachtoffer. De eerste keer omdat je letsel oploopt en, dus, geconfronteerd wordt met pijn en beperkingen, de tweede keer omdat de vergoeding van de schade die je daar door lijdt vaak tot veel discussie leidt. Als de schadevergoeding waar je recht op hebt lang op zich laat wachten, zijn de feestdagen vaak helemaal niet zo feestelijk.

Lees meer

Eigen schuld?

21 mei 2013Door: Henri (W.H.M.J.) PelckmansJan is als voorman van een groep dakdekkers aan het werk op het dak van een hal. Ze moeten daar aluminium dakplaten leggen. Zijn werkgever had Jan gezegd dat hij een veiligheidsgordel moest gebruiken. Ook had Jan veiligheidscursussen gevolgd en was hij een ervaren voorman. Op de bouwplaats waren ook nog twee hoogwerkers aanwezig die gebruikt hadden kunnen worden bij het leggen van de dakplaten. Ze kiezen er echter voor om zonder valbeveiliging op het dak te klimmen en daar aan het werk te gaan.

Lees meer

Whiplash, je zal het maar hebben!

2 januari 2013Door: Geertje (G.A.M.) VerkuijlenIedereen heeft er wel eens van gehoord. Whiplash. Veel mensen hebben er ook een mening over. Het is zeer lastig, zo niet onmogelijk, om bij mensen die last hebben van, zoals dat vaak genoemd wordt, whiplash-achtige klachten, een beschadiging in of aan het lichaam zichtbaar te maken die de klachten kan verklaren. Wel kunnen whiplashachtige klachten een grote invloed hebben op de levensvreugde en ook tot een aanzienlijke schade leiden. Meestal staan nekklachten en hoofdpijn op de voorgrond, maar ook concentratieproblemen, geheugenproblemen, slaapproblemen en ernstige vermoeidheid komen vaak voor.

Lees meer

Dat doet pas pijn.

13 juni 2012Door: Henri (W.H.M.J.) PelckmansIedereen heeft wel eens pijn. Gelukkig gaat deze pijn meestal, al dan niet na een behandeling, over. Sommige pijnen blijven   echter. Dat wordt dan chronische pijn genoemd. Als de pijn het gevolg is van een ongeval of een (medische) fout waarvoor een ander aansprakelijk is, ontstaat dan vaak een probleem. Niet voor elke pijn is namelijk een oorzaak aan te wijzen. Verzekeraars die de schade die door hun verzekerde is veroorzaakt moeten betalen, gebruiken dat met enige regelmaat als argument om te stellen dat er dan ook geen schade (meer) is. In het lichaam is niets zichtbaar stuk, dus zal de pijn wel “tussen de oren” zitten.

Lees meer

Laad meer..

Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl