Schade in de toekomst
25 mei 2023Uit onderzoek van het CBS en het RIVM blijkt dat 54% van de Nederlanders van 4 jaar en ouder één keer per week of vaker sport. Zodra de omstandigheden rondom het coronavirus het weer toelaten, zal sportend Nederland de draad gauw weer willen oppakken. Maar wat als je tijdens een training of wedstrijd door toedoen van een ander letsel oploopt?
Bij het beoefenen van een sport ontstaat regelmatig letsel. Meestal door fanatieke deelname, soms door ondoordachte, gevaarlijke acties van een teamgenoot of de tegenstander. Of je de veroorzaker voor het opgelopen letsel aansprakelijk kunt stellen, is afhankelijk van de omstandigheden van het geval.
Meer algemeen geldt er voor sport- en spelsituaties een verhoogde drempel van aansprakelijkheid. Iets dat in het dagelijks leven onrechtmatig is (bijvoorbeeld het uitdelen van een harde duw, trap of tackle), kan er in sportsituaties ‘bij horen’. Tijdens een potje voetbal of hockey moeten spelers bijvoorbeeld rekening houden met een tackle, met als doel de bal af te pakken. En tijdens een bokswedstrijd hebben boksers rekening te houden met de nodige klappen op het lichaam en zelfs in het gezicht. Het zijn risico’s die de sporters door deelname aan de sport aanvaarden en waarvoor zij – als deze risico’s zich verwezenlijken – niet zomaar kunnen rekenen op een vergoeding van de schade die het letsel tot gevolg heeft.
In sportsituaties is een gedraging pas onrechtmatig, als de gedraging buiten de normale verwachtingen van de betreffende sport ligt. Als je tijdens het voetballen de bal al hebt doorgespeeld naar een teamgenoot, is de alsnog uitgevoerde schadeveroorzakende tackle op jou onrechtmatig. Voor het letsel dat je dan oploopt, kan de veroorzaker aansprakelijk gehouden worden. Ook acties die na het eindigen van de wedstrijd of training tot letsel leiden, kunnen soms tot aansprakelijkheid leiden als jij geen rekening meer hoefde te houden met dergelijke acties.
Overigens rust op de partij die een schadevergoeding eist voor letsel, opgelopen in een sportsituatie, het bewijs omtrent de toedracht. Videobeelden en getuigen van de toedracht zijn daarom vaak van groot belang!
Heeft u letsel opgelopen in een sportsituatie en wilt u graag advies over de mogelijkheden? Neem dan contact op met ons kantoor voor een vrijblijvend en kosteloos eerste adviesgesprek. Wij kunnen u gericht adviseren en ervoor zorgen dat uw letselschadezaak op voortvarende wijze wordt behandeld.