Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Echtscheiding en pensioen: nieuwe wet in aantocht

29 september 2021Door: Marion (M.J.L.) van den Aker-Groffen

Per 1 juli 2022 wordt de huidige Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding ( Wet VPS) vervangen door de Wet Pensioenverdeling bij Scheiding (Wet PS). De nieuwe wet is van toepassing op alle echtscheidingen die op of na 1 juli 2022 worden ingeschreven en wijkt sterk af van de huidige wettelijke regeling.

 

De nieuwe regeling heeft gevolgen voor de hoogte van het ouderdomspensioen, de hoogte van het partnerpensioen en de ingangsdatum van het ouderdomspensioen.

 

Nu is het zo dat het ouderdomspensioen - dat gedurende het huwelijk is opgebouwd - bij helfte wordt verdeeld over de beide echtgenoten. Het gaat in op het moment dat de partner die het heeft opgebouwd, de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Als de ex ouder is dan de pensioengerechtigde echtgenoot, dan moet hij/zij wachten totdat de oudere ex-echtgenoot zijn/haar pensioen krijgt.

 

Bij overlijden van de andere echtgenoot vóór de pensioendatum komt het volledige ouderdomspensioen ten goede aan degene die het ouderdomspensioen heeft opgebouwd.

 

Bij overlijden ontvangt de achterblijvende ex-partner 100% van het partnerpensioen.

 

Volgens de nieuwe regeling wordt 50% van het ouderdoms- en 50% van het partnerpensioen omgezet in een eigen aanspraak op ieders naam. Het op eigen naam gestelde pensioen gaat in op het moment dat de ex- echtgenoot zelf pensioengerechtigd is. De oudere ex-echtgenoot hoeft dan niet meer te wachten op zijn/haar deel van het pensioen van de ander.

 

Het gevolg van het feit dat ieder een eigen aanspraak op naam krijgt, is dat bij overlijden van de andere echtgenoot vóór de pensioendatum van de pensioengerechtigde, laatstgenoemde niet meer zijn/haar volledige ouderdomspensioen krijgt, maar slechts de helft. De andere helft staat immers op naam van de ex-echtgenoot en als die overlijdt, dan hoeft dat niet te worden uitbetaald. Het pensioenfonds is dan de lachende derde!

 

Van de aanspraak op partnerpensioen komt straks nog maar 50% ten goede aan de ex-echtgenoot en niet meer 100%. Dat is een drastische verlaging.

 

Van de nieuwe hoofdregel kan worden afgeweken. Binnen een termijn van zes maanden na de inschrijving van de echtscheiding dient dit aan de pensioenuitvoerder bekend te worden gemaakt. Deze termijn kan slechts éénmaal worden verlengd. Nu hebben de scheidende echtgenoten twee jaar de tijd!

 

De nieuwe regeling heeft grote gevolgen en vraagt om maatwerk. 

 

Hebt u vragen of wilt u advies. Neemt u dan contact op. 

Marion van den Aker-Groffen, familierecht- advocaat en vFAS-scheidingsmediator bij Van der Putt Advocaten in Venray (vandenaker@putt.nl of 0478-556672) 

 

Lees ook: https://putt.nl/echtscheiding

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl