Schade in de toekomst
25 mei 2023U wordt gebeld met de mededeling dat één van uw naasten betrokken is bij een ernstig ongeval. Hij of zij heeft daarbij ernstig en blijvend letsel opgelopen of is overleden. Het behoeft geen uitleg dat u veel verdriet zult hebben door dit ongeval, al bent u zelf niet het slachtoffer.
Sinds 1 januari 2019 bestaat er een regeling voor naasten van slachtoffers, die overlijden of ernstig en blijvend letsel hebben na een ongeval. Er is dan sprake van affectieschade, waarvoor de naasten een vergoeding kunnen krijgen. Vóór 2019 kon alleen het slachtoffer zelf aanspraak maken op smartengeld. Naasten en nabestaanden kregen niks voor hun verdriet, hetgeen vaak onrechtvaardig voelde. Natuurlijk neemt een geldbedrag uw verdriet niet weg, maar cliënten geven aan het te zien als een soort van erkenning.
Hoe hoog het te ontvangen bedrag is, ligt vast in de wet en niet iedereen kan affectieschade claimen. Voor de verschillende categorieën liggen de vergoedingen tussen de € 12.500,00 en € 20.000,00. Dit zijn vaststaande bedragen, die afhangen van de ernst van het ongeval.
Wie er wel voor in aanmerking komt, ligt ook vast in de wet. Voornamelijk personen met een nauwe persoonlijke band met het slachtoffer zijn opgenomen in de verschillende categorieën. Hieronder vallen in ieder geval echtgenoten, ouders en kinderen. Daarnaast is er een restcategorie voor personen met een nauwe persoonlijke relatie met het slachtoffer.
Uiteraard komen naasten alleen voor vergoeding in aanmerking als er een aansprakelijke partij is, iemand die verantwoordelijk is voor het ongeval of de gebeurtenis en de ontstane schade moet vergoeden aan het slachtoffer. Diezelfde partij moet nu aan de naasten een vergoeding voor affectieschade betalen.
Overigens dient affectieschade niet te worden verward met shockschade.
Mocht u vragen hebben over affectieschade of over shockschade, neem dan kosteloos en vrijblijvend contact met ons op, zodat we kunnen bespreken wat we voor u kunnen doen.