Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Moet een schenking terugbetaald worden? 

27 augustus 2019Door: Marion (M.J.L.) van den Aker - Groffen

Als je vóór 1 januari 2018 bent gehuwd in gemeenschap van goederen en je krijgt een schenking onder uitsluitingsclausule, dan valt die schenking niet in de gemeenschap. Toch kan een onder uitsluitingsclausule verkregen schenking wel in de gemeenschap vallen. Dat is zo als de schenking op een gemeenschappelijke bankrekening wordt gestort en privé en gemeenschapsgeld  worden vermengd.

 

Bij de echtscheiding rijst de vraag of een echtgenoot recht heeft op (volledige) teruggave van de schenking. Vaak is het dan lastig om aan te tonen welk deel van het saldo van de gezamenlijke rekening afkomstig is van de schenking. Ook is niet meer duidelijk welke uitgaven ten laste van de gemeenschappelijke rekening zijn gedaan. En soms is het saldo nul en zijn (ook) de geschonken gelden opgemaakt.  

 

In de rechtspraak is hierover steeds verschillend geoordeeld. Soms werd bepaald dat er altijd een recht op vergoeding bestaat, ongeacht waaraan het geld is besteed.  Ook zijn er uitspraken waarin is bepaald dat het juist wel van belang is om te beoordelen waaraan het geld is uitgegeven en of terugvordering wel of niet redelijk was. 

 

De Hoge Raad heeft inmiddels uitgemaakt dat degene die de schenking heeft ontvangen, in beginsel recht heeft op vergoeding van het gehele bedrag. Het maakt niet uit dat het geld is uitgegeven aan consumptieve bestedingen, vakanties en/of kosten van de huishouding. De echtgenoot die het daar niet mee eens is, dient zijn stellingen te bewijzen.  

 

Het is dus van belang om een goede administratie bij houden, die beschrijft wat gemeenschappelijk is en wat tot het privévermogen van ieder behoort. De schenking dient op een aparte bankrekening ten name van de betreffende echtgenoot te worden gestort. Als er dan van de schenking uitgaven worden gedaan, dan is het goed vast te leggen of deze uitgaven al dan niet voor gezamenlijke rekening zijn. Zo bestaat er duidelijkheid in voor- en in tegenspoed!

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl