Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Bieden uw huwelijkse voorwaarden genoeg bescherming in tijden van crisis?

3 juni 2020Door: Marion (M.J.L.) van den Aker-Groffen

De partner heeft vaak weinig inzicht in het reilen en zeilen van de onderneming van de andere partner. Pas als het mis gaat in de onderneming of als men gaat scheiden, wordt men geconfronteerd met de effecten van de onderneming op het huishouden, de woning en het vermogen. 

 

Voor ondernemers en hun partners is het van belang dat zij zich bewust zijn van de eventuele gevolgen van de onderneming op hun privésituatie. En dat zij huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract maken ter voorkoming van eventuele nadelige gevolgen.

 

Het risico dat de partner loopt, hangt af van de ondernemingsvorm en van de burgerlijke staat.

 

Veel zzp‘ers drijven een eenmanszaak: zakelijk en privé lopen door elkaar. Als de ondernemer in gemeenschap van goederen is gehuwd, kan de schuldeiser of curator aan het privévermogen komen als het mis gaat in de onderneming. Zelfs de spaarrekening op naam van de niet-ondernemende partner is niet veilig. Met het maken van huwelijkse voorwaarden kan dit worden voorkomen.

 

Gaat het om een besloten vennootschap dan moeten de schuldeisers en de curator het doen met het vermogen in de BV en kunnen zij niet aan het privévermogen komen. Dat is anders als de ondernemer zich schuldig heeft gemaakt aan financieel wanbeleid, bijvoorbeeld als er onverantwoord grote bedragen aan de BV zijn onttrokken om de privéhuishouding te bekostigen.   

 

Als de ondernemer samenwoont en met zijn partner een eigen huis heeft, dan kan de schuldeiser of de curator zich verhalen op het vermogen van de failliete partner en daaronder valt dan ook de helft van het huis. In zijn algemeenheid betekent het dat de niet-ondernemende partner ook zijn/haar huis kwijt is.

 

Het maken van huwelijkse voorwaarden is dus maatwerk, zodat deze goed aansluiten bij uw situatie. Helaas wordt daar meestal pas naar gekeken wanneer het mis gaat: in een crisis in de onderneming of in het huwelijk. Voorkom dus onnodige nadelige effecten door tijdig de huwelijkse voorwaarden of het samenlevingscontract te checken en eventueel aan te passen.   

 

Marion van den Aker-Groffen, advocaat en vFAS-scheidingsmediator

 

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl