Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Overmacht en letselschade

21 oktober 2022Door: Geertje (G.A.M.) Verkuijlen

Het zal je maar gebeuren! Je wandelt of fietst en je raakt betrokken bij een verkeersongeval. Vrijwel dagelijks gebeuren er ongelukken tussen automobilisten en fietsers/voetgangers. De vraag is dan, wie is er aansprakelijk?

 

Veelal wordt gedacht dat de schade van een voetganger of een fietser niet wordt vergoed omdat het ongeval de schuld is van de voetganger of de fietser. Dat is niet correct. In de wet, artikel 185 Wegenverkeerswet 1994, is geregeld dat er bij schade als gevolg van een verkeersongeval tussen een automobilist en een voetganger of een fietser de eigenaar van het motorrijtuig verplicht is  om die schade voor tenminste 50% te vergoeden, tenzij er sprake is van overmacht. Dus ook wanneer de voetganger/fietser deels schuld heeft aan het ontstaan van het ongeval wordt een deel van de schade alsnog vergoed.

 

Wat is overmacht?

Er wordt gesproken van overmacht als aan de automobilist geen enkel verwijt kan worden gemaakt ten aanzien van de wijze waarop hij aan het verkeer heeft deelgenomen. Een eventuele fout van een voetganger of een fietser is alleen dan van belang wanneer die fout  voor de automobilist zo onwaarschijnlijk is, dat de automobilist bij het bepalen van zijn of haar rijgedrag met die mogelijkheid geen rekening behoefde te houden. Het negeren van een rood stoplicht of oversteken waar geen zebrapad aanwezig is heeft meestal tot gevolg dat de fietser of de voetganger zijn schade alsnog (gedeeltelijk) vergoed krijgt. De automobilist moet namelijk rekening houden met mogelijke verkeersfouten van voetgangers en fietsers. Voorzichtigheid van de automobilist is dus geboden. 

 

De automobilist zal feiten en omstandigheden moeten aantonen en eventueel bewijzen dat er sprake is van overmacht. Diverse factoren zijn hierbij van belang waaronder bijvoorbeeld de snelheid waarmee werd gereden door de automobilist, het zicht en de verlichting.

 

In het merendeel van de gevallen kan overmacht echter niet worden aangetoond. In die gevallen zal de schade van het slachtoffer voor tenminste 50% moeten worden vergoed. Wanneer overmacht wel aannemelijk is gemaakt bestaat er geen vergoedingsplicht voor de automobilist.

 

Heb jij ook schade geleden door een verkeersongeval en vraag jij je af of je recht hebt op een schadevergoeding? Neem dan contact op met ons kantoor voor een vrijblijvend en kosteloos eerste adviesgesprek. Wij kunnen je gericht adviseren en ervoor zorgen dat jouw letselschadezaak op voortvarende wijze wordt behandeld.

 

Lees ook: https://putt.nl/nieuws/zwakkere-verkeersdeelnemers-en-verkeersongevallen

 

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl