Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Gordelkorting of liever geen korting?

19 november 2020Door: Kristel (C.M.W.M.) van de Molengraft

We kennen in Nederland veel regels. Zo is het sinds 1 juni 1975 verplicht om een autogordel te dragen als je voor in een auto zit. Voor de passagiers die achter in zitten, bestaat de gordelplicht vanaf 1 april 1992. De achterliggende gedachte is dat het dragen van een gordel de kans op ernstig letsel bij een aanrijding vermindert.

 

Een andere bekende regel in letselschade is dat een slachtoffer verplicht is om de schade zoveel mogelijk te beperken. Als je dit niet doet, kan een deel van de schade voor eigen rekening komen. De verzekeraar verwijst vaak naar deze wettelijke schadebeperkingsplicht van het slachtoffer. Zo verwacht de verzekeraar dat een slachtoffer tijdig medische hulp inschakelt, meewerkt aan re-integratie op het gebied van werk èn dat de autogordel altijd gedragen wordt.

 

Wat als je geen gordel droeg en letsel hebt opgelopen? De rechter neemt dan als uitgangspunt dat door het niet dragen van de gordel, je het risico hebt genomen dat je schade aanzienlijk groter zou worden dan als er wel een gordel gebruikt was. In de rechtspraak wordt dit ookwel eigen schuld van het slachtoffer genoemd. Dit is een reden om gordelkorting toe te passen.
Normaal denken we bij korting aan een leuke aanbieding, maar in dit geval betekent het dat in beginsel 25% minder schade vergoed wordt. De verzekeraar betaalt maar 75% van alle geleden en in de toekomst nog te lijden schade, zowel materiële schade (zoals medische kosten, minder inkomen, reiskosten, huishoudelijke hulp) als immateriële schade (smartengeld).

 

Stel je totale schade bedraagt € 100.000,- De verzekeraar betaalt dan maar € 75.000,-. De overige schade, € 25.000,-, wordt niet vergoed door de verzekeraar. En hoge boete dus.

 

Er zijn situaties denkbaar waarin het niet billijk is dat een slachtoffer zoveel schade voor eigen rekening moet nemen. Een slachtoffer kan in dat geval een beroep doen op de zogeheten billijkheidscorrectie, in de hoop dat er uiteindelijk toch (iets) meer dan 75% van de schade vergoed wordt.

 

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl