Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Arbeidsongeschiktheidsverzekering: zekerheid of toch niet? 

28 mei 2014Door: Arthur (A.J.F.) van Dok

Ben je zelfstandige en heb je een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) of overweeg je om er een af te sluiten? In het volgende stuk bespreek ik een van de problemen die zich kunnen voordoen met je eigen verzekeraar als je onverhoopt arbeidsongeschikt bent geworden.

 

Er bestaat heel veel rechtspraak over de vraag of een AOV moet uitkeren bij arbeidsongeschiktheid. Veel van deze jurisprudentie behandelt de kwestie of de verzekerde het aanvraagformulier wel goed heeft ingevuld en geen zaken heeft verzwegen, zoals reeds bestaande ziektes of gebreken. De volgende zaak is daar een goed voorbeeld van.

 

Het zal je maar gebeuren: Je bent gestart als zelfstandige en je hebt in 2000 een AOV afgesloten. Je hebt keurig op het aanvraagformulier vermeld dat je in het verleden een kijkoperatie aan je knie hebt gehad. De verzekeraar beoordeelt je aanvraag en laat de medisch adviseur naar de knieklachten kijken. De verzekering wordt geaccepteerd, met uitsluiting van claims voor knieklachten. Het is een relatief dure verzekering, maar je hebt wel de zekerheid dat je loon grotendeels zal worden doorbetaald als je arbeidsongeschikt wordt. Althans: dat denk je. Totdat je je in 2006 arbeidsongeschikt meldt wegens schouderklachten en je een beroep doet op de AOV. De verzekeraar weigert na onderzoek een uitkering te doen, omdat je in 1988 ook al eens schouderklachten van voorbijgaande aard had gehad en je hebt verzuimd dat te melden op het aanvraagformulier.

 

Gelukkig oordeelde de rechter in deze situatie dat de verzekerde dit niet op het aanvraagformulier had hoeven te vermelden. Hij had zich niet hoeven bedenken dat deze (incidentele) klachten van zoveel jaar geleden relevant zouden zijn voor een beoordeling door de verzekeraar. Bovendien had hij zich pas in het jaar na het afsluiten van de AOV gemeld bij de huisarts en heeft de reumatoloog pas in 2006 de oorzaak vastgesteld. Deze zaak liep dus gelukkig goed af voor de verzekerde en hij kreeg een uitkering.

 

Heb je een discussie met je verzekeraar over je uitkering op de AOV of over de hoogte van het percentage van de uitkering? Bespreek jouw situatie dan eens gratis en vrijblijvend met ons.

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl