Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Letsel bij kinderen, wie is aansprakelijk?

23 januari 2019Door: Geertje (G.A.M.) Verkuijlen

Stel je eens voor. Jouw dochter vraagt of zij buiten in de appelboomgaard mag spelen. Zij klimt in een boom, valt eruit en loopt ernstig letsel op. Wat nu? En hoe zit het met de schade?

 

In beginsel stelt de wet dat een ieder zijn of haar eigen schade draagt, tenzij een ander daarvoor aansprakelijk is. Maar wat als jij als ouder de schade van je kind moet dragen en zelf verantwoordelijk bent voor de opgelopen schade? In september 2018 heeft de rechtbank op deze vraag antwoord gegeven.

 

Een moeder heeft namens haar dochter de rechtbank verzocht te beslissen dat zij zelf aansprakelijk is voor de schade van haar zesjarige dochter doordat zij tekort is geschoten in haar ouderlijke zorgplicht. Zij heeft nagelaten toezicht te houden op haar dochter. Moeder en dochter waren op bezoek bij vader op de boerderij. Na het avondeten is de dochter met toestemming van de ouders naar een wei gelopen om de paarden een appel te voeren. Zij is twee keer gewaarschuwd dat zij niet bij de paarden in de wei mocht komen en voor het hek moest blijven staan. De ouders hebben geen toezicht gehouden. De dochter is toch het weiland ingegaan. Een van de paarden heeft tegen haar hoofd getrapt en heeft ernstig schedel- en hersenletsel toegebracht.              

 

Ouders hebben de zorg en verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het kind en daarmee de plicht het kind te behoeden voor gevaar. Aan paarden kleeft een bepaald gevaar, dat inzicht had de dochter nog niet. De dochter had gezien haar jonge leeftijd ook nog niet het vermogen om strikt naar instructies van de ouders te handelen en weerstand te bieden aan de aantrekkingskracht van de paarden.  

 

De rechtbank vindt dat moeder haar ouderlijke zorgplicht heeft geschonden. Moeder is aansprakelijk voor de schade van haar dochter. Haar aansprakelijkheidsverzekeraar moet de schade de vergoeden.

 

Heeft jouw kind ook letsel opgelopen waarbij jezelf een verwijt valt te maken? Wellicht zijn er mogelijkheden om de schade te verhalen. Neem geheel vrijblijvend contact op met een van de advocaten van ons kantoor voor een eerste kosteloos adviesgesprek.

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl