Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Kennen wij in Nederland "Amerikaanse toestanden" op letselschadegebied?

20 december 2017Door: Henri (W.H.M.J.) Pelckmans

Het Nederlandse recht is, wat dat betreft, calvinistisch te noemen. Een slachtoffer heeft recht op vergoeding van de geleden schade en een redelijk smartengeld. Niet meer en niet minder. Een slachtoffer zal dan ook nooit rijker geworden door de schadevergoeding die hij of zij ontvangt.

 

Maar wordt het slachtoffer dan niet rijker van het smartengeld? Daar staat immers geen kostenpost tegenover. Op zich is het juist dat het smartengeld, ook wel een immateriële schadevergoeding genoemd, niet bedoeld is om materiële schadeposten af te dekken. In zoverre krijg je als slachtoffer iets extra's. Het is een vergoeding die bedoeld is ter compensatie van het leed dat het ongeval heeft veroorzaakt. Of het smartengeld je “rijker” maakt is nog maar de vraag. Tot nog niet zo heel erg lang geleden was het hoogste smartengeld dat door een Nederlandse rechter is toegekend ongeveer € 135.000,00. Je moet daarbij dan denken aan een situatie waarbij iemand als gevolg van een ongeval een hoge dwarslaesie heeft opgelopen en dus niets meer kan. Ik denk niet dat iemand die een hoge dwarslaesie heeft opgelopen zich rijker voelt doordat hij zo’n smartengeld heeft gehad.

 

Wist u overigens dat de nabestaanden van een slachtoffer dat overlijdt als gevolg van een ongeval tot op heden geen eigen recht op smartengeld hebben? Zelfs een potentiële smartengeldclaim van het slachtoffer zelf overerft niet naar diens nabestaanden tenzij namens het slachtoffer nog voor zijn overlijden aanspraak is gemaakt op een smartengeldvergoeding. Overlijdt een slachtoffer direct ter plaatse dan krijgen de nabestaanden van het slachtoffer meestal geen compensatie voor het overduidelijke leed dat hen door het overlijden van hun naaste is aangedaan.

 

Gelukkig gaan er steeds meer stemmen op dat het Nederlandse smartengeld aan herziening toe is. Zo ligt er inmiddels een wetsvoorstel dat ook voor nabestaanden een eigen smartengeldvergoeding, zij het laag, mogelijk maakte. Het hoogste smartengeld is daarnaast inmiddels in de rechtspraak al naar boven bijgesteld.

 

Desalniettemin meen ik oprecht dat van “Amerikaanse toestanden” in het Nederlandse letselschaderecht niet gesproken kan worden. Het slachtoffer krijgt slechts een compensatie voor de materiële schade en daarnaast een doekje voor het bloeden in de vorm van een relatief lage smartengeldvergoeding. Niet meer en niet minder.

 

 

Wilt u weten waar u recht op heeft? Neem vrijblijvend en kosteloos contact op met ons kantoor, dan helpen wij u verder.

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl