Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Onderhoudsplicht van stiefouders.

24 januari 2020Door: Marion (M.J.L.) van den Aker-Groffen

Een stiefouder is degene met wie een ouder is getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft. Ouders én stiefouders zijn onderhoudsplichtig, maar stiefouders zijn dat alleen als het kind tot zijn/haar gezin behoort. Hoofdregel is dat de bijdrageplicht van de stiefouder even zwaar telt als die van de ouders.

Bij het bepalen van de onderhoudsplicht van de stiefouder wordt wel gekeken naar de bijzondere verhouding tussen ouder en kind en tussen stiefouder en kind. Van belang is de mate van contact tussen ouder en kind en de vraag hoe lang de stiefouder al in beeld is. Het feit dat de biologische ouder sowieso nauwer verwant is met het kind dan de stiefouder speelt ook mee. Deze onderlinge verhoudingen kunnen reden zijn om af te wijken van de hoofdregel.  

Dit geeft de rechter veel ruimte voor maatwerk. Voordeel is dat alle omstandigheden van het geval een rol spelen. Nadeel is dat er dus heel veel verschillende uitspraken worden gedaan, omdat elk geval weer anders is.

De draagkracht van ouders met kinderen in verschillende gezinnen, dient gelijkelijk te worden verdeeld over de kinderen. Maar ook de behoefte van de kinderen speelt een rol. En kinderen die in verschillende gezinnen leven, hebben vaak een verschillende behoefte.  

Als een gescheiden ouder een kind krijgt met een nieuwe partner, moet bij het berekenen van alimentatie voor zijn/haar eerdere kinderen ook de bijdrageplicht van de partner voor het nieuwe kind worden meegenomen. Deze wordt bepaald naar rato van draagkracht.

Zijn er geen inkomensgegevens bekend van de partner, dan geldt een bijdrageplicht van minimaal de helft, als de partner in het eigen levensonderhoud kan voorzien.

En dan zijn er ook nog 5 verschillende manieren om de bijdragen in samengestelde gezinnen te berekenen, die elk leiden tot verschillende uitkomsten.

Kortom, procederen in dit soort zaken lijkt vaak op een kansspel. Voor ouders des te meer reden om met deskundige hulp samen goede afspraken te maken. 

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl