Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Even trouwen op vakantie in Las Vegas?

24 augustus 2022Door: Marion (M.J.L.) van den Aker-Groffen

Een jong Nederlands stel vond het wel leuk om tijdens hun vakantie in Las Vegas door een Elvis-imitator getrouwd te worden. Ze dachten dat de ceremonie enkel een toeristische attractie was. Ter plekke hadden ze nog nagevraagd of het ging om een rechtsgeldige huwelijksvoltrekking en hen was verteld dat  dit niet het geval was. Het certificaat dat ze ontvingen, beschouwden ze als een souvenir om thuis aan de muur te hangen. 

 

Jaren later ging de man toch twijfelen en heeft hij navraag gedaan bij de autoriteiten in de staat Nevada. Toen pas ontdekte hij dat er wel degelijk sprake was van een rechtsgeldig huwelijk. Vervolgens heeft de man via zijn advocaat een verzoek tot nietigverklaring van het huwelijk bij de rechtbank ingediend. 

 

Omdat het huwelijk in de staat Nevada was gesloten, moest op basis van het recht van deze staat beoordeeld worden of het huwelijk nietig verklaard kon worden. Dat kan als er sprake is van een “mutual mistake”, vergelijkbaar met het Nederlandse begrip “wederzijdse dwaling”. 

 

De Nederlandse rechter diende dus te beoordelen of er sprake was van wederzijdse dwaling. Gelukkig voor het stel was de rechtbank het met hen eens. Volgens de rechter had het stel zich niet gerealiseerd dat het ging om een rechtsgeldig huwelijk. Ze hadden alleen deelgenomen aan de ceremonie omdat ze het certificaat als souvenir mee naar huis wilden nemen en dit zouden ze anders niet gedaan hebben. Het stel was nog jong en gezien de invulling van de ceremonie door een Elvis-imitator vond de rechtbank dat de dwaling voorstelbaar was. Temeer daar ze het huwelijk in Nederland ook niet hadden laten erkennen. Het huwelijk werd daarom nietig verklaard. 

 

Als de rechtbank niet tot nietigverklaring was overgegaan, dan had het stel officieel hun scheiding moeten regelen en afspraken moeten maken over alle relevante thema’s, zoals de echtelijke woning, verdeling van hun vermogen, alimentatie en pensioen. Dat had vrij complex kunnen worden, omdat zij al die tijd hadden geleefd alsof ze niet waren gehuwd. 

 

De moraal van het verhaal: laat u vooraf goed informeren over de vermogensrechtelijke gevolgen van een huwelijk. Deze zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie voor iedereen weer anders. Het aangaan van wel of geen huwelijkse voorwaarden heeft gevolgen voor de toekomst. Ook tijdens het huwelijk kan het zinvol zijn om nog eens te laten kijken of er aanpassingen nodig zijn.

    

Hebt u vragen of wilt u advies, neemt u dan contact op. 

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl