Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Amerikaanse toestanden

27 november 2014Door: Arthur (A.J.F.) van Dok

U kent waarschijnlijk de verhalen wel. De mevrouw die McDonald’s aanklaagde vanwege de te hete koffie die zij in haar schoot kreeg, of de mevrouw die haar hondje in de magnetron wilde drogen waarbij het hondje overleed. Het eerste verhaal is waargebeurd, het tweede verhaal is een “urban legend”, ofwel een hardnekkig broodje aap-verhaal. 

 

Een tijdje geleden werden we in het nieuws geconfronteerd met een in de Verenigde Staten toegewezen claim van maar liefst $ 17,5 miljard (!) aan de weduwe van een roker die aan longkanker was overleden. De vraag die ons als letselschadeadvocaat vaak gesteld wordt is: “waarom wordt dit soort claims in Nederland niet toegewezen?” In deze column ga ik op die vraag in.

 

Nederland kent een ander schadevergoedingsstelsel dan de Verenigde Staten. In de zaak van de rokersclaim was de schadevergoeding zo hoog, omdat er een zogenaamde “punitive damages”-vergoeding werd opgelegd door de rechtbank aan de fabrikant. Dit is een soort boete, waarmee de rechtbank een signaal wil afgeven aan de fabrikant. De rechtbank vond immers dat de fabrikant destijds onvoldoende had gewaarschuwd tegen de gevaren van roken.

 

U moet zich daarbij bedenken dat het in het verleden niet algemeen bekend was dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Er is een tijd geweest dat de fabrikanten wel goed wisten welke schade rokers konden lijden, maar dit (bewust) niet naar buiten brachten omdat dit ten koste zou kunnen gaan van de verkoopcijfers van rookwaren.

 

Het “punitive damages”-systeem leidt soms tot toegewezen claims die in onze Nederlandse ogen bizar hoog zijn. Vaak wordt dit soort hoge vergoedingen in hoger beroep teruggedraaid tot aanzienlijk lagere bedragen. Zo kreeg de mevrouw van de McDonald’s-koffie in eerste instantie $ 2,7 miljoen toegewezen en in hoger beroep uiteindelijk “slechts” $ 480.000,-. Interessant is nog, waarom deze mevrouw eigenlijk een vergoeding kreeg; ze had de koffie toch immers zelf over zich heen gegooid?

 

In de procedure bleek, dat McDonald’s al veel vaker klachten over de te hoge temperatuur van de koffie had gehad. Er waren al maar liefst 700 mensen met ernstige of minder ernstige brandwonden geweest. De koffie was 17 graden heter dan de koffie die uit een gewoon koffiezetapparaat komt. McDonald’s had echter nooit de moeite genomen om dit aan te passen en dus kent de rechter een hoge “punitive damages” claim toe, zodat het gedrag van het bedrijf wordt gecorrigeerd. Dit is een stukje consumentenbescherming dat wij in Nederland niet kennen. Het is overigens nog goed om op te merken dat de mevrouw in kwestie aan McDonald’s had aangeboden om de zaak te regelen voor $20.000,- voor de door haar gemaakte kosten. Toen McDonald’s dit weigerde is mevrouw naar de rechtbank gestapt.

 

Kunnen we dit soort claims binnenkort ook  in Nederland verwachten? Het antwoord is waarschijnlijk nee. Het systeem van “punitive damages” kennen wij niet. Wel gaan er steeds meer geluiden op om het smartengeld in Nederland op een wat hoger niveau te krijgen, omdat vergoedingen achterblijven bij de ons omringende landen. U moet dan echter niet denken aan de vergoedingen zoals die soms  in de Verenigde Staten worden toegekend. Smartengeld in Nederland is een zeer beperkte vergoeding voor het letsel dat een slachtoffer is aangedaan en dient als een soort symbolische vergoeding te worden gezien.

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl