Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Verdere uitbreiding compensatieregeling transitievergoeding

22 december 2021Door: Jasper (J.) Verhagen

Iedere werknemer van achttien jaar en ouder heeft in beginsel vanaf de eerste dag van zijn dienstverband recht op een transitievergoeding, in het geval de arbeidsovereenkomst op verzoek van de werkgever niet wordt voortgezet. Ook werknemers die na twee ziektejaren uit dienst gaan. Voor veel werkgevers was het een doorn in het oog om, na twee jaar doorbetaling van het salaris tijdens ziekte, ook nog een transitievergoeding aan de zieke werknemer te moeten betalen. Het gevolg hiervan was dat werknemers, die na twee jaar arbeidsongeschiktheid geen recht meer hadden op loon, door de werkgever toch in dienst gehouden werden. Hierdoor hoefde de werkgever geen transitievergoeding te betalen, met een grote toename van zogenaamde ‘slapende dienstverbanden’ tot gevolg.  

 

Het kabinet vond deze toename van het aantal slapende dienstverbanden onwenselijk en introduceerde om die reden een compensatieregeling voor de transitievergoeding. Deze regeling trad op 1 april 2020 in werking.  Op basis van deze regeling hebben werkgevers recht op compensatie voor transitievergoeding die zij moeten betalen bij het beëindigen van het dienstverband van een twee jaar zieke werknemer. 

 

Per 1 januari 2021 volgde een tweede compensatieregeling. Deze regeling geldt bij ontslag van werknemers als gevolg van bedrijfsbeëindiging vanwege pensionering of overlijden van een ‘kleine’ werkgever. Het gaat daarbij om bedrijven met minder dan 25 werknemers. De overheid wil met deze compensatieregeling voorkomen dat werkgevers die door pensionering of overlijden hun onderneming (moeten) staken, privévermogen moeten aanwenden om hun werknemers de transitievergoeding  te kunnen betalen.

 

Vanaf 2022 gaat deze regeling ook gelden voor ‘kleine’ werkgevers die door ziekte (moeten) overgaan tot bedrijfsbeëindiging. De verwachting is echter dat deze uitbreiding pas op zijn vroegst medio 2022 in werking zal treden. Om als werkgever in aanmerking te komen voor compensatie van uitbetaalde transitievergoeding, dient wel aan een aantal voorwaarden te worden voldaan.

 

Heb je als ondernemer of als werknemer vragen over de uitbetaling van transitievergoeding of over (de voorwaarden voor) de aanvraag van compensatie? Neem dan contact op met mr. Jasper Verhagen via jasper.verhagen@putt.nl of 0478 556673.

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl