Schade in de toekomst
25 mei 2023Enkele weken geleden was in het nieuws, dat maar liefst 478.000 werknemers vorig jaar lichamelijk of geestelijk letsel hebben opgelopen. Sta eens even stil bij dat getal: dat zijn er nogal wat, bijna een half miljoen! Dat is ongeveer 7 % van de beroepsbevolking. Dit getal is overigens al jarenlang vrij stabiel.
Dat betekent, dat je op je werk nogal wat risico’s kan lopen. Natuurlijk is de ene baan de andere niet; met name in de horeca en in de bouw gebeuren veel ongelukken, maar ook in andere branches zien wij vaak letsel ontstaan.
Hoe moet je nu als werknemer omgaan met de gevolgen van een bedrijfsongeval? Allereerst is het belangrijk om te weten dat de term “eigen schuld” bij bedrijfsongevallen niet wordt gehanteerd. Dit betekent, dat in vrijwel alle situaties de werkgever aansprakelijk is voor de gevolgen. Veruit de meeste werkgevers zijn hier goed voor verzekerd en hebben er geen enkel probleem mee als de zaak via hun verzekeraar wordt afgewikkeld.
Soms is een slachtoffer echter bang voor de gevolgen als hij zijn eigen werkgever aansprakelijk stelt voor de schade. Problemen met de baas of zelfs ontslag is een veel gehoorde angst. In de praktijk blijkt dit vrijwel nooit een probleem te zijn, omdat werkgevers meestal maar al te goed begrijpen dat je als slachtoffer je rechten wilt veiligstellen. Wat moet je immers doen als je niet goed herstelt en daardoor je werk niet meer goed kunt uitoefenen? Wij zien dus eigenlijk altijd wel begrip van de werkgever voor de positie van de werknemer en aansprakelijkstelling is dan ook eigenlijk nooit zo’n probleem. Als advocaat zorgen wij er immers ook voor dat de verstandhouding met de werkgever goed blijft, omdat het doel van beide partijen natuurlijk is, dat de werknemer zo goed als mogelijk weer op zijn of haar oude werkplek terugkeert.