Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Is een concurrentiebeding of relatiebeding toegestaan?

1 januari 2019Door: Bram Dirkx

Kom als (ex-)werknemer niet voor onaangename verrassingen te staan!

 

Veel werkgevers nemen een concurrentiebeding en/of relatiebeding op in een arbeidscontract. Met een concurrentiebeding wil uw (toekomstige) werkgever voorkomen dat u, tijdens en na afloop van uw arbeidscontract, een activiteit gaat verrichten die concurrerend is met die van uw (toekomstige) werkgever. Met een relatiebeding wil uw (toekomstig) werkgever voorkomen dat u relaties van uw (toekomstig) werkgever gaat benaderen of, nog erger, dat u werkzaamheden gaat verrichten voor een relatie van uw (toekomstig) werkgever.

 

Boete

Als u als (ex-)werknemer een dergelijk beding overtreedt, dan heeft uw (ex-)werkgever in veel gevallen recht op een direct opeisbare boete. Het is daarom verstandig om u goed te laten informeren over uw rechten en plichten. Dergelijke bedingen mogen namelijk niet te vrijblijvend zijn. Uit de wet en rechtspraak vloeien strikte voorwaarden voort. Een beding mag niet te algemeen zijn, maar ook niet zodanig zwaar dat u feitelijk gezien geen werk meer kunt verrichten. Het is verstandig om u goed te laten informeren over de eisen die aan dergelijke bedingen worden gesteld.

 

Nietig

Heeft u reeds een arbeidsovereenkomst gesloten waarin een concurrentiebeding en/of relatiebeding staat, dan kan een dergelijk beding alsnog nietig zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval als een beding onredelijk bezwarend is.

Daarnaast kan ook de geldigheid van een beding worden aangetast door het type arbeidscontract. Sedert de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz) is een concurrentiebeding in een arbeidscontract voor bepaalde tijd niet (meer) toegestaan. Een relatiebeding is wel toegestaan. In een arbeidscontract voor onbepaalde tijd is het dus wel mogelijk om een concurrentiebeding en een relatiebeding op te nemen.

 

Advies

Heeft u al een arbeidscontract gesloten of bent u van plan een overeenkomst te gaan tekenen? Neem contact op met mr. drs. Bram Dirkx om juridisch advies in te winnen en uw arbeidsrechtelijke belangen te laten behartigen. Wij zijn niet alleen actief in Venray. Wij werken ook in de regio Horst, Deurne, Boxmeer, Venlo en Gennep.

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl