Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Een eeuwenoud recht van overpad

21 december 2022Door: Jasper (J.) Verhagen

Recent heeft het gerechtshof ’s-Hertogenbosch een interessante uitspraak gedaan over een in 1755 gevestigd recht van overpad. Dat is het recht om gebruik te maken van de grond van iemand anders om eigen grond te bereiken. Het wordt ook wel ‘erfdienstbaarheid van weg’ genoemd. Het gerechtshof besliste dat de erfdienstbaarheid, meer dan 250 jaar later, nog steeds geldig is. 

 

Een van de partijen in de procedure was de eigenaar van een winkelpand in Eindhoven, die op de bovenverdieping twee appartementen wilde realiseren, waarvan de voordeuren aan de achterkant van het pand moesten komen. De bewoners van de appartementen zouden dan via een steeg, over het perceel van de eigenaar van een naburig pand, bij hun voordeur moeten kunnen komen. De eigenaar van deze steeg wilde niet dat de steeg door de bewoners zou worden gebruikt. In 1755 was echter een recht van overpad gevestigd ten laste van het perceel met de steeg. In de procedure bij het hof ging het om de vraag of deze in 1755 gevestigde erfdienstbaarheid nog steeds geldig is.

 

In de akte uit 1755 wordt vermeld dat het perceel waar nu het winkelpand op is gebouwd, wordt geleverd met ‘het recht van passage door de steeg’, ook wel een ‘erfdienstbaarheid’ genoemd. Kenmerkend voor een erfdienstbaarheid is dat niet alleen de eigenaren die het recht vestigen van dat recht gebruik mogen maken, maar ook alle opvolgend eigenaren van het perceel.

 

Volgens de eigenaar van de steeg was de erfdienstbaarheid verjaard met de invoering van de nationale wetboeken. Het hof ging daar niet in mee en oordeelde dat bij de invoering van die wetboeken het niet de bedoeling is geweest om bestaande rechten af te schaffen. Volgens het hof was de in 1755 gevestigde erfdienstbaarheid nog steeds geldig en konden ook de bewoners van de appartementen daar gebruik van maken.

 

De uitspraak van het hof bevestigt maar weer eens dat een erfdienstbaarheid een sterk recht is, waarvan niet snel mag worden aangenomen dat het door enkel tijdsverloop komt te eindigen.

 

Heeft u vragen over de vestiging van een erfdienstbaarheid of over de geldigheid ervan, neem dan contact op.   

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl