Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

De vaststellingsovereekomst in het arbeidsrecht

25 mei 2022Door: Jasper (J.) Verhagen

Veel arbeidsovereenkomsten worden tegenwoordig beëindigd door middel van een vaststellingsovereenkomst (vaak afgekort tot VSO). Dit biedt duidelijkheid voor zowel de werkgever als de werknemer en voorkomt vervelende discussies achteraf. Het is in dat geval van belang dat er goede afspraken worden gemaakt en dat deze op de juiste manier worden geformuleerd.

 

Het sluiten van een VSO biedt zowel de werkgever als de werknemer voordelen. Zo hebben partijen onder meer ruime vrijheid om de voorwaarden te bepalen waaronder de arbeidsovereenkomst zal eindigen en wordt een weg naar het UWV of de kantonrechter bespaard. In een VSO maken partijen bijvoorbeeld afspraken over de einddatum, (de hoogte van) een eventuele beëindigingsvergoeding, openstaande vakantiedagen en over het handhaven of laten vervallen van een eventueel concurrentiebeding.

 

Een VSO is vrijwel altijd een allesomvattende regeling. Dat wil zeggen dat met het sluiten van de VSO, partijen over alle openstaande en mogelijke geschilpunten overeenstemming hebben bereikt. Daarbij staat in een VSO meestal een bepaling dat partijen elkaar finale kwijting verlenen, wat inhoudt dat werkgever en werknemer afspreken dat zij – na uitvoering van de afspraken in de overeenkomst – over en weer niets meer van elkaar te vorderen hebben. Na ondertekening van de VSO nog terugkomen op de gemaakte afspraken is daarna bijna niet meer mogelijk.  

 

De inhoud van de VSO en een juiste formulering van de afspraken zijn voor zowel werkgever als werknemer dan ook van groot belang. Onduidelijke afspraken of ongewenste bepalingen kunnen verstrekkende gevolgen hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een bepaling omtrent de aanleiding tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst. In geval een dergelijke bepaling voor de werknemer ongunstig is geformuleerd, kan hij zijn recht op een WW-uitkering verliezen. 

 

Welke afspraken in een specifieke situatie van belang zijn om op te nemen (of juist niet op te nemen) in een VSO, verschilt sterk van geval tot geval. De hoogte van een ontslagvergoeding hangt bijvoorbeeld af van verschillende factoren. Vaak zit hier ook onderhandelingsruimte. Alvorens over te gaan tot het ondertekenen van een VSO, is het voor een werknemer dan ook van belang om helder te hebben wat zijn rechtspositie is. Voor het laten toetsen van een VSO door een jurist, wordt door werkgevers vaak een budget ter beschikking gesteld. 

 

Heb je als werknemer een VSO van jouw werkgever ontvangen en wil je deze laten controleren, of heb je als werkgever vragen over het opstellen van een VSO, neem dan contact op met mr. Jasper Verhagen via jasper.verhagen@putt.nl of 0478 556673.

 

Lees ook: Arbeidsrecht

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl