Schade in de toekomst
25 mei 2023Een werkneemster is aan het einde van haar werkdag uitgegleden over een natte vloer in een productiehal met knieletsel tot gevolg, ze was net uitgeklokt. De werkneemster droeg wel veiligheidsschoenen maar was de enige aanwezige in de productiehal. Na roepen zijn er twee medewerkers ter plaatse gekomen. De medewerkster heeft de werkgever aansprakelijk gesteld voor het opgelopen letsel. De werkgever heeft de aansprakelijkheid afgewezen. Reden waarom de werkneemster een procedure is gestart.
Op een werkgever rust de verantwoordelijkheid voor de arbeidsomstandigheden van zijn werknemers. Wanneer een werknemer een ongeval krijgt op de werkvloer of schade oploopt tijdens de uitoefening van zijn werkzaamheden dan kan een werkgever daarvoor mogelijk aansprakelijk zijn.
Op grond van de wet heeft een werkgever een zorgplicht voor de veiligheid van de werkomgeving van zijn werknemers. Zo dient een werkgever ervoor te zorgen dat lokalen, werktuigen en gereedschappen zijn ingericht en onderhouden om te voorkomen dat de werknemer schade lijdt. Een werkgever dient daarnaast ook (veiligheids)instructies te geven en daarop toezicht te houden.
Welke maatregelen een werkgever moet treffen, is afhankelijk van de omstandigheden van het geval, waaronder de aard van de werkzaamheden, de kans dat zich een ongeval zal voordoen, de ernst die de gevolgen van een ongeval kunnen hebben en de mate van de bezwaarlijkheid van de te nemen veiligheidsmaatregelen.
De werknemer die een schadevergoeding vordert, moet op zijn beurt stellen en zo nodig bewijzen dat hij schade heeft geleden in de uitoefening van zijn werkzaamheden voor de werkgever. Van de werknemer kan echter niet verlangd worden dat hij ook aantoont wat de toedracht of de oorzaak van het ongeval is geweest. Wanneer vast staat dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade heeft geleden, is de werkgever aansprakelijk tenzij de werkgever aantoont dat hij (in dit geval) zijn zorgplicht is nagekomen.
In het geval van de werkneemster die buiten werktijd een ongeval overkwam op de werkvloer heeft het Hof bepaald dat de werkneemster knieletsel heeft opgelopen tijdens de uitoefening van haar werkzaamheden. Het feit dat de werkneemster al was uitgeklokt doet daar niet aan af. De werkneemster bevond zich immers nog op de werkplek. De vraag die nog moet worden beslecht is of de werkgever heeft voldaan aan zijn zorgplicht. Het Hof heeft daarvoor een deskundige ingeschakeld.
Heb jij ook schade geleden door een arbeidsongeval en vraag jij je af of je recht hebt op een schadevergoeding? Neem dan contact op met ons kantoor voor een vrijblijvend en kosteloos eerste adviesgesprek.
Lees ook: