Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Smartengeldvergoeding van € 350.000,00!

10 februari 2021Door: Stijn (C.P.) Vos

Als u betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval waarvoor een ander aansprakelijk is, of wanneer u het slachtoffer wordt van een geweldsmisdrijf, dan heeft u recht op vergoeding van uw letselschade.  Een onderdeel van deze letselschadevergoeding is het smartengeld.

 

U zou de smartengeldvergoeding kunnen zien als compensatie voor de door u geleden pijn en gederfde levensvreugde. Dat klinkt misschien een beetje ouderwets, maar het dekt wel de lading. De hoogte van de smartengeldvergoeding hangt af van de ernst van het letsel en de impact van het letsel op iemands leven. Een hoge smartengeldvergoeding betekent dus meestal dat het slachtoffer ernstig letsel heeft opgelopen.

 

Veel mensen hebben (te) hoge verwachtingen van de smartengeldvergoeding. Deze verwachtingen worden meestal gevoed door de letselschadepraktijk in Amerika. Iedereen heeft namelijk wel eens gehoord van de enorme schadeclaims tegen, bijvoorbeeld, de McDonalds.  In Nederland bestaan er echter geen “Amerikaanse toestanden”. Hier is het smartengeld slechts een pleister op de wonde of een doekje voor het bloeden. Nederland blijft met de hoogte van de uitgekeerde smartengeldbedragen zelfs achter bij de vaak (wat) ruimhartigere vergoedingen in de ons omringende landen.

 

Het tij lijkt echter te keren! De rechtbank Rotterdam heeft eind vorig jaar een smartengeldvergoeding van € 350.000,00 toegekend aan een Rotterdammer die in zijn eigen woning dusdanig werd mishandeld dat hij in een coma belandde. De man raakte hierdoor uiteindelijk halfzijdig verlamd en er is sprake van ernstig hersenletsel. Het slachtoffer kan alleen zijn linkerarm nog bewegen en is inmiddels 24 uur per dag afhankelijk van zorg en toezicht.

 

In dit geval is de smartengeldvergoeding die werd toegekend een stap in de goede richting. Uiteraard kan er nog steeds worden gediscussieerd over de vraag of de toegekende smartengeldvergoeding wel recht doet aan het ernstige letsel dat dit slachtoffer heeft opgelopen.

 

Mocht u vragen hebben over letselschade of over een smartengeldvergoeding, neemt u dan kosteloos  en geheel vrijblijvend contact op met een van onze letselschadeadvocaten.

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl