Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Ontslag tijdens ziekte?

1 januari 2019Door: Bram (B.P.M.) Dirkx

 

Dat kan zomaar niet!

 

Ziek zijn is geen keuze. Een werknemer wil wel werken, maar kan het (tijdelijk) niet, omwille van lichamelijke, psychische en/of sociale problematiek. Als werknemer wilt u zekerheid. Als werkgever wilt u dat een werknemer zo snel als mogelijk weer gezond is, zodat hij op reguliere basis weer werkzaam kan zijn in uw bedrijf.

 

De werkgever is gehouden om tijdens de ziekte van de werknemer het loon twee jaar door te betalen. Tijdens die periode kan een werknemer niet ontslagen worden. De werknemer moet zich echter wel houden aan specifieke re-integratieverplichtingen. Zo kan de werkgever redelijke voorschriften stellen waar hij zich aan moet houden. Te denken valt aan een vast tijdstip in de week waarop de werknemer thuis is, zodat een controleur hem kan bezoeken.

 

Daarnaast is de werknemer gehouden om passende arbeid te verrichten, tenzij dat in redelijkheid niet van hem verlangd kan worden. De werkgever moet de zieke werknemer ook passende arbeid bieden. Kan de werkgever geen passende arbeid bieden binnen zijn eigen onderneming, dan moet hij proberen om de werknemer – in het eerste ziektejaar – passende arbeid te bieden binnen een andere onderneming. Werkt de werknemer niet mee aan de re-integratieverplichtingen, dan kan de werkgever – ondanks de ziekte van de werknemer – soms toch tot ontslag van de werknemer overgaan. Dat is dus een uitzondering op de regel dat een werknemer tijdens ziekte niet ontslagen kan worden. Als een werknemer langer dan twee jaar ziek is, dan is de werknemer volgens de wet langdurig arbeidsongeschikt. De werkgever kan in een dergelijke omstandigheid de arbeidsovereenkomst beëindigen, mits hij de transitievergoeding aan de werknemer voldoet. Ook dat vormt dus een belangrijke uitzondering op de hoofdregel.

 

 

Advies

U ziet, zowel werkgever als werkgever hebben rechten en plichten. Het is aan te raden om u tijdig te laten informeren over uw arbeidsrechtelijke situatie. Neem contact op met mr. drs. Bram Dirkx om juridisch advies in te winnen en uw arbeidsrechtelijke belangen te laten behartigen. Bel of mail voor een afspraak. Het eerste half uur is altijd gratis en geheel vrijblijvend. Wij zijn niet alleen actief in Venray. Wij werken ook in de regio Horst, Deurne, Boxmeer, Venlo en Gennep.

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl