Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Rechtsbijstandverzekering en letselschade

16 mei 2017Door: Henri (W.H.M.J.) Pelckmans

Veel mensen hebben een rechtsbijstandverzekering. Voor een paar honderd euro per jaar kan men bij een juridisch geschil de hulp inroepen van zo’n verzekeraar. Toch kleven er ook nadelen aan dit product. Zo weten mensen vaak niet dat veel verzekeraars bepaalde rechtsgebieden uitsluiten van dekking. Laat dat nu net de rechtsgebieden zijn waar relatief veel mensen mee te maken krijgen, zoals echtscheidingsrecht en alimentatie zaken.

 

In letselschadezaken heeft een rechtsbijstandverzekering meestal weinig toegevoegde waarde. Als de tegenpartij aansprakelijk is, moeten de kosten van een letselschadeadvocaat betaald worden door de tegenpartij. Pas als de aansprakelijkheid niet duidelijk is, kan er een situatie ontstaan waarin niet direct duidelijk is of de kosten door de tegenpartij moeten worden betaald. Vaak moet er dan geprocedeerd worden. Dan kan het nuttig zijn om een rechtsbijstandverzekering achter de hand te hebben. De kosten van jouw letselschadeadvocaat komen dan voor rekening van uw rechtsbijstandverzekeraar, ook als je geen gelijk krijgt, mits er een redelijke kans op succes is.

 

Rechtsbijstandverzekeraars proberen hun verzekerden er dan vaak van te overtuigen dat het verstandig is in zee te gaan met een advocaat die bij de verzekeraar in loondienst is of met een zogenaamd “netwerk kantoor”, advocatenkantoren waarmee de rechtsbijstandverzekeraar tarief afspraken heeft. Je weet dan niet of je wel te maken heeft met een echte, gespecialiseerde, letselschadeadvocaat. Gelukkig is door het Europese Hof van Justitie bepaald dat je een volledig vrije advocaatkeuze heeft. Jouw verzekeraar kan je dan ook niet dwingen in zee te gaan met een bepaalde, voor de verzekeraar meestal goedkope, advocaat.

 

Ook als jouw verzekeraar je laat weten dat ze je niet verder kunnen helpen met jouw letselschadezaak, hoef je daarin niet te berusten. In alle polisvoorwaarden is een zogenaamde “geschillenregeling” opgenomen. Ben je het niet eens met het standpunt van uw rechtsbijstandverzekeraar, dan kun je dit standpunt laten toetsen door een onafhankelijke en gespecialiseerde advocaat. De kosten daarvan komen voor rekening van jouw verzekeraar.

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl