Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Het recht op een veilige werkplek

26 januari 2021Door: Bram (B.P.M.) Dirkx

Als werknemer heb je recht op een veilige werkplek. Dat heeft te gelden voor werk op de werkvloer, maar de werkgever dient er ook voor te zorgen dat de thuiswerkplek veilig is. Lukt dat niet en kan de werknemer daardoor niet werken, dan is de werkgever gehouden het loon van de werknemer door te betalen.

 

In een zaak die diende bij de rechtbank Limburg vorderde een zieke werknemer doorbetaling van haar loon. De werkgever had de loondoorbetaling gestaakt, omdat mevrouw onvoldoende re-integratie-inspanningen zou verrichten.

 

De werknemer in kwestie behoort tot een Covid-19-risicogroep en wilde niet als baliemedewerker op kantoor werken, zolang de werkgever niet voldoende veiligheidsmaatregelen trof ter voorkoming van besmetting met het coronavirus. Ook merkte zij op dat het overheidsadvies is om zoveel als mogelijk thuis te werken. De werkgever daarentegen stelde dat de vrouw niet thuis kon werken, gelet op haar functie, dat hij voldoende voorzorgsmaatregelen had genomen en dat hij een veilige werkplek bood aan de werknemer. De werkgever gaf aan dat hij reeds een spatscherm had geplaatst en dat regelmatig in schoonmaakwerkzaamheden is voorzien.

 

De rechtbank ging niet mee in dat betoog van de werkgever. Volgens de kantonrechter schermde het spatscherm de balie slechts gedeeltelijk af, waren er geen desinfectiemiddelen en geen afgeschermde looproutes. Daarnaast had de werkgever te weinig informatie verstrekt aan de werknemer over de genomen maatregelen op de werkvloer. M.a.w. de werkgever had onvoldoende gedaan om een veilige werkplek te garanderen. Ten slotte oordeelde de rechtbank dat de re-integratie-inspanningen van de werkgever onvoldoende zijn geweest. De vordering van de werknemer, tot doorbetaling van het loon, werd derhalve toegewezen.

 

Uit deze uitspraak volgt niet alleen dat de werkgever – op grond van de Arbowet en de zorgplicht van de werkgever – moet zorgen voor een veilige (thuis)werkplek, maar wordt ook duidelijk dat de werkgever is gehouden het loon door te betalen wanneer een (arbeidsongeschikte) werknemer niet kan werken door onvoldoende Covid-19 maatregelen.

 

Heeft u vragen over Covid19 in verhouding tot uw arbeidsrechtelijke situatie als werknemer of werkgever? Neem dan contact op met mr. drs. Bram Dirkx via dirkx@putt.nl of 0478-556674.

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl