Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Zo bent u wanbetalers te slim af!

1 februari 2019Door: Marcus (M.M.) Gerrits

Mensen denken soms dat afspraken juridisch pas gelden als deze zwart-op-wit staan. Nee hoor, een overeenkomst ontstaat al als iemand een aanbod aanvaardt. Meestal maakt het helemaal niet uit hoe dat gebeurt. Wat krabbels op een bierviltje (of bijvoorbeeld WhatsApp-berichten) zijn net zo 'hard' als een notariële akte met een gouden rand en een sierlint. Natuurlijk overtuigt een officieel document de rechter vaak makkelijker, maar in principe kan een mondeling akkoord net zo goed tot een positief vonnis leiden.

 

Bescherming

Hier en daar eist de wet trouwens wel iets meer. De koop van een huis is bijvoorbeeld pas rond als beide partijen het contract tekenen. Ook een concurrentiebeding telt alleen als dit schriftelijk vastligt. Bijna altijd probeert de wetgever een zwakke partij te beschermen: consumenten, werknemers, huurders. De grote speler mag dan alleen iets doen als dat met zoveel woorden in het contract staat.

 

Rechtszaak

Zo af en toe verzint de rechter zo'n strenge regel zelf. Zo ook in 2014. Een opslagbedrijf schakelt een mediabureau in om een nieuwe website te maken. Het opslagbedrijf levert teksten en foto's, kiest een standaardthema en geeft nog wat andere instructies. Toch blijft het auteursrecht bij het mediabureau, omdat dit nog genoeg eigen creatieve dingen doet. Als alles af is, gaat de website online. Daarmee geeft het mediabureau eigenlijk een soort licentie: het opslagbedrijf is geen eigenaar van de website, maar mag die wel gaan gebruiken. Het opslagbedrijf betaalt vervolgens een beetje, maar is het oneens met de tweede factuur. Uiteindelijk stapt het mediabureau naar de rechter.

 

Dreigement

Het mediabureau wil dat het opslagbedrijf de website weer uit de lucht haalt. De licentie verviel namelijk toen de factuur onbetaald bleef. Dat is natuurlijk een handig dreigement: betaal of de site gaat op zwart! Maar dit mag volgens de rechter alleen als dat ook echt zo in het contract staat. Anders is de licentie gewoon onvoorwaardelijk. Dat staat nergens in de wet, maar de rechter vindt het net zoiets als een 'eigendomsvoorbehoud'. Een toeleverancier blijft ook eigenaar van zijn product totdat de afnemer de laatste cent betaalt - áls hij dat netjes in zijn algemene voorwaarden zet. Voor een websitebouwer moet dan maar ongeveer hetzelfde gelden.

 

Gratis advies

Wat is hier nu precies de les? Hoop op het beste, maar ga uit van het slechtste. Bedenk wat er allemaal mis kan gaan en spreek af wie dan wat mag. Er zijn allerlei constructies te bedenken. Uit deze zaak blijkt maar weer dat het verstandig is om alles vooraf goed op papier te zetten. Wij kunnen daar bij helpen. Neem dan gerust eens contact met op met mr. Marcus Gerrits. Hij is gespecialiseerd in insolventierecht en ondernemingsrecht. Hij adviseert en ondersteunt u graag. Bel of mail voor een afspraak. Het eerste half uur is gratis. 

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl