Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Aandelen verkopen of aankopen, hoe werkt dat precies?

1 januari 2019Door: Marcus (M.M.) Gerrits

U hebt altijd hard gewerkt en uiteindelijk een mooi bedrijf opgebouwd. Of u nam ooit als belegging wat aandelen in een klein onderneminkje en wilt daar nu de vruchten van plukken. Misschien overweegt u wel een samenwerking met een andere speler op de markt. Het verkopen van aandelen kan in allerlei situaties nuttig of nodig zijn. Dat kan op diverse manieren. Wij adviseren u graag, aan beide kanten van de deal.

 

WAARDEBEPALING

Aandelen overdragen moet uiteindelijk bij de notaris. Aandelen verkopen gaat daaraan vooraf en is eigenlijk dus iets heel anders. Bij de verkoop van aandelen is het natuurlijk belangrijk om te weten wat die nu precies waard zijn. Dat lijkt misschien geen juridische vraag, maar vaak is het dat wel. De waarde van uw aandelen hangt immers ook af van de rechten die daar aan verbonden zijn. Wetten, vonnissen, statuten én aandeelhouderscontracten kunnen die waarde daarom flink beïnvloeden. Zo ziet u maar: zelfs bij de taxatie die voorafgaat aan het verkopen van aandelen is het advies van een advocaat handig.

 

BLOKKERINGSREGELING

Daarna moet de echte verkoop van de aandelen volgen. In die fase is het vooral van belang om de juiste procedures te hanteren. Bevatten de statuten bijvoorbeeld een blokkeringsregeling, zoals een aanbiedingsplicht? Tegenwoordig geeft de wet hier best veel vrijheid, maar toch mag lang niet alles zomaar. Ook als uw medeaandeelhouder zijn eigen aandelen wil verkopen, is het dus goed om juridisch advies te vragen. Misschien hebt u zelf wel interesse in die aandelen of wilt u de verkoop aan een concurrent dwarsbomen.

 

SAMENWERKING

Als u een deel van uw aandelen verkoopt aan iemand anders of u juist zelf inkoopt bij een ander bedrijf, ontstaat een samenwerkingsverband met alle kansen en risico's die daarbij horen. Leg dat meteen goed vast - repareer het dak als de zon schijnt. Vaak blijkt achteraf dat er geen mechanisme bestaat om een patstelling te doorbreken. Juridische bijstand tijdens de onderhandelingen die aan de verkoop of aankoop van aandelen voorafgaan, kan dan veel vertraging en kapitaalvernietiging voorkomen.

 

GRATIS ADVIES

Wilt u aandelen verkopen of aankopen? Neem dan contact op met mr. Marcus Gerrits. Bel of mail voor een afspraak. Het eerste half uur is altijd gratis en geheel vrijblijvend.

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl