Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Heb ik recht op loon tijdens quarantaine?

26 augustus 2020Door: Bram (B.P.M.) Dirkx

Deze zomer is een bijzondere. Veel mensen kunnen door het coronavirus niet op vakantie. Mensen die wel op vakantie kunnen, zijn vaak aan strenge voorschriften gebonden.

 

Terwijl je op vakantie bent, komt opeens het bericht binnen dat jouw vakantieland de code oranje of rood heeft gekregen en dat je bij thuiskomst in quarantaine moet. Ook komt het voor dat mensen in quarantaine moeten omdat ze in hun directe omgeving contact hebben gehad met iemand die corona heeft. In quarantaine betekent, indien je niet thuis kunt werken, ook geen werkzaamheden verrichten. Krijg je als werknemer dan wel loon doorbetaald?

 

De kantonrechter in Limburg deed hierover onlangs uitspraak. De werkgever is in beginsel verplicht om het loon te voldoen indien jij de overeengekomen arbeid niet kunt verrichten, tenzij het niet verrichten van de overeengekomen arbeid in redelijkheid voor rekening van de werknemer behoort te komen. In deze zaak oordeelde de kantonrechter dat het gaat om een opgelegde voorzorgsmaatregel van de overheid en dat de werkgever derhalve gehouden is om het loon door te betalen aan de werknemer. In deze zaak ging het om een persoon die door een omstandigheid in de directe omgeving in quarantaine moest. Er was dus geen sprake van vakantie in het buitenland.

 

De kans is aannemelijk dat indien een werknemer (zonder directe noodzaak) naar een gebied gaat dat rood of oranje is op de kaart, het recht op loon wel komt te vervallen als de werknemer in quarantaine moet. Bij code geel wordt reizen niet ontraden, maar is voorzichtigheid geboden. De kans dat de werknemer geen loon ontvangt bij een verplichte quarantaine nadat hij of zij reisde naar een geel gebied  – bijvoorbeeld als een geel gebied plots oranje is geworden – lijkt beperkt te zijn. Het een en ander hangt natuurlijk af van de specifieke omstandigheden van het geval. Ook kan het zijn dat de werkgever informatie heeft gedeeld over het reizen naar het buitenland en de bijbehorende consequenties, die invloed kan hebben op het recht op loon in geval van quarantaine.

 

Informeer je derhalve goed voordat je op vakantie gaat! Vragen? Neem contact op!

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl