Schade in de toekomst
25 mei 2023Een werknemer die twee jaar ziek is, kan ontslagen worden. Als de werknemer niet kan re-integreren, dan kan ontslag ook gunstig(er) zijn. Sommige werkgevers houden zieke werknemers in dienst, omdat er geen loondoorbetalingsplicht meer bestaat en ter voorkoming van het moeten betalen van de transitievergoeding. Dat mag niet meer!
In de wet is een opzegverbod voor ontslag tijdens ziekte opgenomen. In beginsel kan een zieke werknemer gedurende de eerste twee jaar ziekte niet ontslagen worden. Vraagt de werkgever een ontslagvergunning aan bij het UWV, dan kan hij de arbeidsovereenkomst niet opzeggen in verband met het opzegverbod.
Na twee jaar ziekte stopt de loondoorbetalingsplicht en kan de werknemer wel ontslagen worden. Als de werkgever de arbeidsovereenkomst niet opzegt, dan blijft de werknemer gewoon in dienst. Er ontstaat dan een ‘slapend dienstverband’. De werkgever hoeft immers geen transitievergoeding te betalen zolang de werknemer nog in dienst is. Om een slapend dienstverband te voorkomen heeft de wetgever voorzien in een compensatieregeling voor de transitievergoeding. Is de werknemer ontslagen wegens langdurige ziekte (twee jaar of meer), had de werknemer recht op een transitievergoeding en heeft de werkgever die transitievergoeding betaald aan de (zieke) werknemer, dan kan de werkgever de transitievergoeding terugvragen vanaf 1 april 2020. De regeling heeft terugwerkende kracht tot transitievergoedingen die op of na 1 juli 2015 zijn betaald.
Toch blijkt de praktijk weerbarstiger. Het ‘voorschieten’ van de transitievergoeding wordt (vooral door kleine werkgevers) soms als last gezien. Op 8 november 2019 heeft de Hoge Raad duidelijkheid geschapen over de beëindiging van slapende dienstverbanden. Hij heeft bepaald dat een werkgever gehouden is om de arbeidsovereenkomst te beëindigen en de transitievergoeding moet betalen, als de werknemer dit wil en indien de werkgever geen gerechtvaardigd belang heeft – denk aan re-integratie – bij het laten voortduren van de arbeidsovereenkomst.
Heeft u een slapend dienstverband? Neem contact op met mr. drs. Bram Dirkx.