Schade in de toekomst
25 mei 2023Het komt wel eens voor dat men een bijstandsuitkering ontvangt en daarnaast een letselschadevergoeding. Hoe gaat u hiermee om?
Voor opgelopen letsel ontvangt u meestal een schadevergoeding (ineens) die bestaat uit verschillende schadeposten. Hiermee kunt u in de toekomst steeds terugkerende kosten financieren. Vaak is in dit bedrag ook smartengeld begrepen.
Participatiewet
Een gemeente toetst de ontvangen letselschadevergoeding aan de Participatiewet. In de Participatiewet is namelijk geregeld wanneer en onder welke voorwaarden het recht op een bijstandsuitkering bestaat. De inkomens- en vermogensnormen zijn ook in deze wet opgenomen.
Wanneer uw letselschadevergoeding hoger is dan het vrij te laten vermogen, loopt u het risico om uw bijstandsuitkering te verliezen. Een letselschadevergoeding kan dus van invloed zijn op het recht op een bijstandsuitkering.
Niet alle schadeposten worden door de gemeente aangemerkt als inkomen of vermogen. Iedere gemeente mag hierin zijn eigen beleid bepalen.
Verlies van arbeidsvermogen
Als u een schadevergoeding ontvangt vanwege het verlies van arbeidsvermogen dan wordt dat gezien als inkomen. Een dergelijke vergoeding heeft gevolgen voor de bijstandsuitkering. De schadevergoeding voor het verlies van arbeidsvermogen wordt verrekend met de uitbetaalde bijstandsuitkering. De bijstandsuitkering wordt dan teruggevorderd.
Andere schadeposten
Wanneer de schadevergoeding is bedoeld om andere schade te vergoeden (zoals bijvoorbeeld medische kosten, huishoudelijke hulp of reiskosten) dan beoordeeld de gemeente per schadepost of de vergoeding daarvan gevolgen heeft voor de bijstandsuitkering.
Smartengeld
Gemeentes gaan helaas verschillend om met de vergoeding van het smartengeld. Dat is een vergoeding voor gederfde levensvreugde, pijn en verdriet. Meestal wordt een deel van de vergoeding wel en een deel van de vergoeding niet als vermogen aangemerkt.
Vrijgesteld vermogen
Met een bijstandsuitkering mag u maar een beperkt vermogen hebben.
Wanneer uw vermogen onder de bijstandsgrens blijft, heeft dat geen gevolgen voor het recht op bijstand.
Informatieplicht slachtoffer
Wanneer u zowel een bijstandsuitkering als een letselschadevergoeding ontvangt dan dient u de gemeente hierover te informeren. Dus ook over de ontvangen letselschadevergoeding.
Wanneer u dit niet meldt kan dat leiden tot intrekking, korting of herziening van het recht op een bijstandsuitkering.
Verliest u het recht op een bijstandsuitkering vanwege een letselschadevergoeding, kan dat een onderdeel vormen van de schade. Dit deel van de schade dient dan te worden verhaald op de aansprakelijke partij.
Heeft u een bijstandsuitkering en loopt er een letselschadezaak? Neem dan contact op met ons kantoor voor een vrijblijvend en eerste kosteloos adviesgesprek.