Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Letselschade en een bijstandsuitkering

29 november 2019Door: Geertje (G.A.M.) Verkuijlen

Het komt wel eens voor dat men een bijstandsuitkering ontvangt en daarnaast een letselschadevergoeding. Hoe gaat u hiermee om?

 

Voor opgelopen letsel ontvangt u meestal een schadevergoeding (ineens) die bestaat uit verschillende schadeposten. Hiermee kunt u in de toekomst steeds terugkerende kosten financieren. Vaak is in dit bedrag ook smartengeld begrepen.

 

Participatiewet

Een gemeente toetst de ontvangen letselschadevergoeding aan de Participatiewet. In de Participatiewet is namelijk geregeld wanneer en onder welke voorwaarden het recht op een bijstandsuitkering bestaat. De inkomens- en vermogensnormen zijn ook in deze wet opgenomen.

 

Wanneer uw letselschadevergoeding  hoger is dan het vrij te laten vermogen, loopt u het risico om uw bijstandsuitkering te verliezen. Een letselschadevergoeding kan dus van invloed zijn op het recht op een bijstandsuitkering.

 

Niet alle schadeposten worden door de gemeente aangemerkt als inkomen of vermogen.  Iedere gemeente mag hierin zijn eigen beleid bepalen.

 

Verlies van arbeidsvermogen

Als u een schadevergoeding ontvangt vanwege het verlies van arbeidsvermogen dan wordt dat gezien als inkomen. Een dergelijke vergoeding heeft gevolgen voor de bijstandsuitkering. De schadevergoeding voor het verlies van arbeidsvermogen wordt verrekend met de uitbetaalde bijstandsuitkering. De bijstandsuitkering wordt dan teruggevorderd.

 

Andere schadeposten

Wanneer de schadevergoeding is bedoeld om andere schade te vergoeden (zoals bijvoorbeeld medische kosten, huishoudelijke hulp of reiskosten) dan beoordeeld de gemeente per schadepost of de vergoeding daarvan gevolgen heeft voor de bijstandsuitkering.

 

Smartengeld

Gemeentes gaan helaas verschillend om met de vergoeding van het smartengeld. Dat is een vergoeding voor gederfde levensvreugde, pijn en verdriet. Meestal wordt een deel van de vergoeding wel en een deel van de vergoeding niet als vermogen aangemerkt.

 

Vrijgesteld vermogen

Met een bijstandsuitkering mag u maar een beperkt vermogen hebben.

 

Wanneer uw vermogen onder de bijstandsgrens blijft, heeft dat geen gevolgen voor het recht op bijstand.

 

Informatieplicht slachtoffer

Wanneer u zowel een bijstandsuitkering als een letselschadevergoeding ontvangt dan dient u de gemeente hierover te informeren. Dus ook over de ontvangen letselschadevergoeding.

 

Wanneer u dit niet meldt kan dat leiden tot intrekking, korting of herziening van het recht op een bijstandsuitkering.

 

Verliest u het recht op een bijstandsuitkering vanwege een letselschadevergoeding, kan dat een onderdeel vormen van de schade. Dit deel van de schade dient dan te worden verhaald op de aansprakelijke partij.

 

Heeft u een bijstandsuitkering en loopt er een letselschadezaak? Neem dan contact op met ons kantoor voor een vrijblijvend en eerste kosteloos adviesgesprek.

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl