Schade in de toekomst
25 mei 2023Meestal zijn ongehuwd samenwonenden gezamenlijk eigenaar van het huis waarin zij samenwonen. Soms is één van de twee eigenaar van het huis en heeft die ook de hypotheek op de woning afgesloten. Maar soms behoort de woning in eigendom toe aan één partij en hebben de partners tijdens de relatie samen een hypotheek op de woning van de één afgesloten. Voor deze hypotheek zijn beide partijen dan hoofdelijk aansprakelijk, dat wil zeggen de bank kan hen ieder voor het geheel aanspreken.
In een recente uitspraak van de rechtbank Overijssel was er sprake van een dergelijke situatie. Toen partijen hun relatie beëindigden, was de vrouw, die de eigenaar was van de woning, inmiddels arbeidsongeschikt.
Na het einde van de relatie betaalde de vrouw jarenlang netjes de hypotheekrente, maar zij kon vanwege haar lagere inkomen niet de hypotheek aflossen. De bank was niet bereid om de man uit zijn hoofdelijke aansprakelijkheid te ontslaan. Dat betekende dat de man dus al die tijd financieel gebonden was en risico liep dat hij zou worden aangesproken voor het bedrag van de lening en mogelijk ook voor de hypotheekrente als de vrouw onverhoopt niet meer aan haar verplichtingen kon voldoen.
De man vorderde bij de rechtbank dat de vrouw diende mee te werken aan de verkoop van haar woning. De vrouw was het daar niet mee eens.
De rechtbank oordeelde dat de situatie uitzichtloos was. De man zou nog jaren hoofdelijk aansprakelijk blijven voor de hypotheek op de woning van de vrouw, waarvan hij geen mede-eigenaar was en waarvan hij geen gebruiksgenot had. Dat vond de rechtbank niet redelijk noch billijk en onaanvaardbaar voor de man. De rechtbank bepaalde dat het huis moest worden verkocht.
Hebt u vragen naar aanleiding van het bovenstaande of andere vragen. Neemt u dan contact op.