Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Schade in de toekomst

25 mei 2023Door: Henri (W.H.M.J.) Pelckmans

Als letsel niet volledig herstelt, is er vaak sprake van toekomstschade. Daar moet bij de afwikkeling van een letselschadezaak dus rekening mee gehouden worden.

 

De toekomstschade wordt meestal vastgesteld door eerst te begroten wat de schade per jaar is. Omdat in het Nederlandse recht de toekomstschade in principe in één keer moet worden vergoed, moet een berekening gemaakt worden hoe hoog het bedrag moet zijn dat je nu krijgt om je toekomstschade af te dekken. Bij die berekening moet je rekening houden met de te verwachten inflatie en het te verwachten rendement.

 

Iedereen die het nieuws bijhoudt weet dat de inflatie op dit moment erg hoog is. Dat maakt dat het lastig is om in te schatten hoe de inflatie op de middellange en lange termijn eruit zal zien. Blijft de inflatie nog lang erg hoog? Gaat de inflatie dalen?

 

Ook het rendement op een spaarrekening is nogal wisselend. Geld dat je in de toekomst zeker nodig zult hebben, moet je niet gaan beleggen omdat daaraan te veel risico’s kleven. De spaarrentes gaan nu langzaam omhoog maar houden nog steeds niet over.

 

Naast de inflatie en het rendement moet er bij de begroting van de toekomstschade ook nog rekening gehouden worden met de belastingschade. In box III betaal je belasting over vermogen.  Onze hoogste rechter, de Hoge Raad, heeft bepaald dat de wijze waarop in box III belasting werd geheven niet kan. Er geldt nu een tijdelijke regeling. Nog onduidelijk is hoe de definitieve, nieuwe, regeling eruit komt te zien.

 

Door de drie hiervoor genoemde onzekerheden is het op dit moment erg risicovol om, zeker in grote zaken, de toekomstschade definitief af te wikkelen. Laat je hierover dan ook goed informeren. Neem vrijblijvend contact op met ons kantoor voor een kennismakingsgesprek.

 

 

 

Lees ook:

 

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl