Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Waterschade. En wie gaat dat betalen?

27 oktober 2021Door: Bram (B.P.M.) Dirkx

Limburg is deze zomer zwaar getroffen door wateroverlast. De beelden van overstromingen en waterschade staan nog op het netvlies. Het waterschap heeft maatregelen genomen om de waterschade te beperken. Ontstond er toch schade aan jouw eigendom, dan is het wellicht mogelijk om de schade te verhalen op de overheid. 

 

De meeste burgers en bedrijven kijken daarbij naar het waterschap. Heeft het waterschap een fout gemaakt in het beheer, dan kan dat onrechtmatig zijn jegens de schade lijdende partij en kan schadevergoeding gevorderd worden. We spreken dan veelal over een onrechtmatige overheidsdaad. Het kan ook zijn dat het waterschap geen fouten heeft gemaakt, maar dat desondanks schade is ontstaan aan jouw eigendom. We noemen dat een rechtmatige overheidsdaad. In dat geval is het wellicht mogelijk om door middel van een verzoek om nadeelcompensatie de schade op het waterschap te verhalen. 

 

Echter, niet alleen het waterschap kan aansprakelijk worden gesteld. Het waterschap is verantwoordelijk voor het waterbeheer, maar er moet bijvoorbeeld ook gekeken worden naar de rol van de gemeentelijke overheid. Immers, ook op de gemeente rust een zorgplicht bij het waterbeheer.

 

In recente rechtspraak is weliswaar geoordeeld dat de betreffende gemeente niet aansprakelijk was voor een verstopte duiker (waterdoorgang), waardoor water niet weg kon, maar dat er op een gemeente wel een algemene zorgplicht rust ten behoeve van het waterbeheer. Zo moet de gemeente adequaat reageren op klachten en waar nodig onderzoek verrichten. 

 

Er zijn dus meerdere spelers ten behoeve van het waterbeheer. Als je schade hebt geleden, is het derhalve van groot belang om vast te stellen waardoor die schade is ontstaan en welke overheid (waterschap, gemeente, provincie, Rijk) daarvoor aansprakelijk is. Ook kan het zijn dat niet de overheid maar een particulier of bedrijf de schade heeft veroorzaakt. 

 

Heb jij schade geleden en wil jij proberen om deze schade te verhalen, dan kijk ik graag met jou mee naar de mogelijkheden!

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl