Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

De ontslagvergunning. Wie, wanneer en hoe?

1 januari 2019Door: Bram Dirkx

 

Er bestaan allerlei soorten contracten. Denk aan koop, huur, lease en lening, maar ook aan samenwerking, distributie of vervoer. Het rijtje is bijna oneindig, omdat mensen zo'n beetje kunnen afspreken wat ze willen. Zowat al die contracten stoppen ooit weer. Ook dat kan op verschillende manieren, zoals bijvoorbeeld na opzegging door één partij. Bij een arbeidscontract kan de werkgever dat echter niet zomaar. Die heeft namelijk meestal een ontslagvergunning nodig.

 

 

ONTSLAGVERGUNNING NODIG

Werkgevers kunnen arbeidscontracten om verschillende redenen opzeggen. Meestal komen ontslagvergunningen in beeld bij een reorganisatie. Het bedrijf draait slecht en het personeelsbestand moet inkrimpen. De procedure bij het UWV kent valkuilen voor werkgevers - en dus kansen voor werknemers. Wilt u één of meer ontslagvergunning aanvragen? Of wilt u zich juist verweren tegen zo'n aanvraag? Vraag ons dan op tijd om advies. Samen kunnen we de beste strategie bepalen.

 

ONTSLAGVERGUNNING OVERBODIG

Soms is helemaal geen ontslagvergunning vereist. Statutair directeurs, zzp'ers met drie of meer klanten, docenten, geestelijken, ambtenaren… voor al deze mensen is vaak geen ontslagvergunning nodig. De grenzen zijn hier wel eens vaag, terwijl de gevolgen groot kunnen zijn. Een overbodige ontslagvergunning kost alleen tijd en geld, een ontslag zonder vereiste vergunning houdt echter geen stand. Dat kan forse schadeclaims opleveren. Ook hierin adviseren wij u graag.

 

VERBOD EN TERMIJN

Uiteindelijk is een ontslagvergunning trouwens geen vrijbrief. Het UWV toetst maar op een paar punten. De werkgever moet vervolgens zelf nog kijken of er misschien een opzegverbod geldt. Zo mag ook mét ontslagvergunning de werkgever een zieke werknemer twee jaar lang niet ontslaan. Daarnaast eindigt het arbeidscontract niet vanzelf als het UWV een ontslagvergunning geeft. Het woord zegt het eigenlijk al: de werkgever mag nu gaan ontslaan. Dat móét zeker niet en gebeurt dus evenmin automatisch. Na ontvangst van de ontslagvergunning zal dus altijd nog een opzegtermijn beginnen te lopen. In deze laatste fase helpen wij u vanzelfsprekend ook.

 

 

 

GRATIS ADVIES

 

Wilt u een ontslagvergunning aanvragen, gebruiken of juist proberen te voorkomen? Neem contact met mr. drs. Bram Dirkx.  Bel of mail voor een afspraak. Het eerste half uur is altijd gratis en geheel vrijblijvend.

 

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl