Actuele
nieuwsberichten

info@putt.nl
Venray0478 - 55 66 77
Venlo077 - 206 50 10
Horst077 - 206 51 81

Recente berichten

Ga terug naar nieuws

Eigenaar door verjaring

30 augustus 2022Door: Jasper (J.) Verhagen

Het komt regelmatig voor dat er tussen buren discussie ontstaat over de vraag waar de erfgrens loopt of over het gebruik van een bepaald stuk grond door een van beide buren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een scheidingsmuur die niet precies op de erfgrens staat; of gebruik door de buren van jouw perceel om zo hun eigen grond te bereiken. 

 

Uiteindelijk komt het vaak aan op de vraag of er sprake is van verjaring. Het is namelijk mogelijk om door verjaring eigenaar van een stuk grond te worden of een recht van erfdienstbaarheid te verkrijgen. Een bekend voorbeeld van een erfdienstbaarheid is het recht van overpad.

 

De wet kent twee vormen van verjaring: verkrijgende verjaring en bevrijdende verjaring. Belangrijk verschil tussen deze twee soorten is dat bij verkrijgende verjaring goede trouw is vereist, terwijl dat bij bevrijdende verjaring niet het geval is. Wil een beroep op één van beide soorten verjaring slagen,  dan zal er tevens daadwerkelijk sprake moeten zijn van bezit en er dient een bepaalde termijn te zijn verstreken. Voor verkrijgende verjaring is dat tien jaar en voor bevrijdende verjaring is dat zelfs twintig jaar. De bewijslast van het bezit en het verstrijken van de termijn rust op degene die een beroep doet op de verjaring. 

 

In een recente zaak die speelde bij het gerechtshof ’s-Hertogenbosch bleek dat de kadastrale erfgrens niet gelijk liep met het hekwerk dat als erfafscheiding was geplaatst. Eén van de partijen had daardoor dus meer grond in bezit dan waarvan hij eigenaar was. Deze partij beriep zich op eigendomsverkrijging door verjaring. Het gerechtshof ging daar in mee. Het hof baseerde zijn oordeel onder meer op verklaringen van verschillende getuigen, die allen aangaven dat het hekwerk reeds meer dan tien jaar op die plek stond. 

 

Indien een beroep op verjaring slaagt, kan dat ingrijpende gevolgen hebben. Het is daarom aan te raden om je juridisch te laten adviseren. Word je geconfronteerd met een beroep op verjaring door bijvoorbeeld de buren, of denk je zelf door verjaring eigenaar te zijn geworden van een stuk grond of erfdienstbaarheid, neem dan contact op. 

Over Van der Putt Advocaten

De cliënt staat bij ons centraal. Zowel aan bedrijven, overheden, non-profit organisaties als aan particulieren verlenen wij gespecialiseerde juridische diensten op de gebieden civiel recht, aansprakelijkheidsrecht en letselschade.

Lees meer over onze missie / visie

Afspraak maken

Bij Van der Putt Advocaten staat klangerichtheid voorop. De afdelingen Ondernemingsrecht, Vastgoed & Overheid en Familierecht bieden een gratis gesprek op afspraak, waar u zich telefonisch of per e-mail voor kunt aanmelden.
Afspraak maken
Contact ons
info@putt.nl