Zorgplicht van de werkgever
28 maart 2023De berichten over de gewiste sms’jes van onze minister-president staan nog vers in het geheugen. Een ieder kan in beginsel om openbaarmaking van overheidsinformatie – waaronder sms’jes en zelfs WhatsApp-berichten van bestuurders – verzoeken, maar als de overheid de informatie niet meer beschikbaar heeft zij natuurlijk een probleem.
Tot mei 2022 was de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) van kracht. Op grond van die wet kon eenieder een ‘Wob-verzoek’ indienen, om niet openbare informatie openbaar te krijgen. Veel journalisten, burgers en bedrijven gebruikten de Wob om informatie op tafel te krijgen. In mei 2022 werd de Wob vervangen door de Wet open overheid (Woo) met als doel om meer overheidsinformatie (actief) openbaar te maken. Echter, openbaarmaking is niet altijd aan de orde. We spreken over zogenaamde absolute en relatieve weigeringsgronden. Bij absolute weigeringsgronden wordt informatie niet verstrekt. Bij relatieve weigeringsgronden kan openbaarmaking achterwege blijven. Het reikt te ver om alle weigeringsgronden te benoemen, te denken valt aan privacygevoelige of bedrijfsgegevens die interessant zijn voor concurrenten of persoonlijke opvattingen van ambtenaren.
In de praktijk komt het nogal eens voor dat bij Woo-verzoek gevraagde informatie (ten onrechte) wordt geweigerd of dat de overheid aangeeft dat informatie niet meer beschikbaar is. “Kan dat zomaar?”, is dan een veel gestelde vraag. Een beslissing op een Woo-verzoek is een bestuursrechtelijk besluit en tegen zo’n beslissing kun je in bezwaar gaan en vervolgens, als bezwaar niet het gewenste effect heeft gehad, in beroep bij de bestuursrechter. Het is belangrijk om zo’n bezwaar- of beroepschrift van de juiste (juridische) gronden te voorzien, omdat de overheid bij de openbaarmaking van informatie simpelweg het beoordelingskader van de wet gebruikt. Een bestuursrechtadvocaat is daarbij van groot belang. Hij kan je helpen in de zoektocht naar gevraagde (maar geweigerde) informatie of hij kan juist proberen om de openbaarmaking van informatie te voorkomen. Heb je daarbij hulp nodig? Dan helpen wij je graag verder!